To Ισραήλ αρνείται ότι έριξε βόμβες λευκού φωσφόρου στη Γάζα

«Οι κατηγορίες κατά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων είναι αναμφίβολα ψευδείς» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός 

Μετά την κατακραυγή που προκάλεσαν οι καταγγελίες της MKO Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) και άλλων οργανώσεων ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έκανε χρήση λευκού φωσφόρου. 

«Η παρούσα κατηγορία που διατυπώθηκε κατά των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε σχέση με τη χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα είναι αναμφίβολα ψευδής», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο IDF. 

Ο λευκός φώσφορος θεωρείται εμπρηστικό όπλο σύμφωνα με το Πρωτόκολλο III της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Οπλων.

Ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται νόμιμα για τη δημιουργία προπετάσματος καπνού στο πεδίο μάχης, ωστόσο προσκολλάται στο δέρμα του ανθρώπου και προκαλεί εγκαύματα μέχρι το κόκαλο, με αποτέλεσμα να επιφέρει τον θάνατο ή να προκαλεί στους επιζήσαντες επώδυνες πληγές, η επούλωση των οποίων είναι χρονοβόρα.

Η κατάποση ή η εισπνοή του μπορούν επίσης να αποβούν θανατηφόρες.

Το πρωτόκολλο απαγορεύει τη χρήση εμπρηστικών όπλων εναντίον στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται μεταξύ αμάχων, αν και το Ισραήλ δεν το έχει υπογράψει.


 

Πηγή: skai.gr