Ισραήλ: Αρνήθηκε βίζα σε αξιωματούχο του ΟΗΕ - «Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα»

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκίλαντ Έρνταν δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ

Το Ισραήλ αρνήθηκε βίζα στον επικεφαλής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ως αποτέλεσμα των σχολίων στον ΟΗΕ από τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκίλαντ Έρνταν δήλωσε στο ραδιόφωνο του στρατού ότι «λόγω των παρατηρήσεών του θα αρνηθούμε να χορηγήσουμε βίζα σε εκπροσώπους του ΟΗΕ. Έχουμε ήδη αρνηθεί τη βίζα στον αναπληρωτή γενικό γραμματέα αρμόδιο για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς. Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα.»

Το Ισραήλ κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες να παραιτηθεί αφού ο τελευταίος υποστήριξε ότι οι «τρομερές επιθέσεις» της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» και μίλησε για «είμαστε μάρτυρες στη Γάζα των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε πει «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον άμαχων στόχων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους».

Απευθυνόμενος στον ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας συνέχισε λέγοντας ότι η επίθεση στο Ισραήλ δεν έγινε «στο κενό» και ακολούθησε «56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής» για τον παλαιστινιακό λαό από το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι «έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς,  μαστίζονται από βία, η οικονομία τους πνίγηκε, οι άνθρωποι τους εκτοπίστηκαν και τα σπίτια τους κατεδαφίστηκαν. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανιστεί».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, είπε ότι ο Γκουτέρες πρέπει να παραιτηθεί, χαρακτηρίζοντας την ομιλία «σοκαριστική», λέγοντας ότι «βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της Ναζί Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο».
 

Πηγή: skai.gr