ΚΑΙΡΟΣ

Ισπανία: Δύσκολη εξίσωση για Σάντσεθ η ρεβάνς των εκλογών

Με πολιτικό αδιέξοδο είναι αντιμέτωπη η Ισπανία. Οι πρόωρες εκλογές της περασμένης Κυριακής ολοκληρώθηκαν και, στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ δεν είναι εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση

Της Αθηνάς Παπακώστα

Με πολιτικό αδιέξοδο είναι αντιμέτωπη η Ισπανία. Οι πρόωρες εκλογές της περασμένης Κυριακής ολοκληρώθηκαν και, στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ δεν είναι εφικτό να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Το συντηρητικό Λαϊκό κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό μπορεί να είναι το κόμμα που βγήκε πρώτο και να εξασφαλίζει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών (136) στο ισπανικό κοινοβούλιο ωστόσο, δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ τερμάτισαν δεύτεροι με 47 έδρες διαφορά από το Λαϊκό Κόμμα αλλά, με δύο έδρες περισσότερες σε αυτή την εκλογική μάχη (122).

Το ακροδεξιό VOX παρέμεινε τρίτο κόμμα πέφτοντας όμως από τις 52 έδρες στις 33 ενώ, ο νεοσύστατος σχηματισμός αριστερών κομμάτων Sumar της Γιολάντα Ντίαθ έμεινε στην τέταρτη θέση με 31 έδρες.

Η επόμενη ημέρα στην Ισπανία θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, εκ νέου εκλογές. Μέχρι όμως τις νέες κάλπες, η χώρα θα μοιάζει χωρισμένη στα δύο.

Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό παιχνίδι

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν την νίκη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος χωρίς όμως αυτοδυναμία. Και αυτό συνέβη. Όλοι γνώριζαν ότι, σε αυτή την περίπτωση, πιθανός του εταίρος για τη διακυβέρνηση της χώρας θα ήταν το ακροδεξιό κόμμα VOX του Σαντιάγο Αμπασκάλ. Άλλωστε, τα αποτελέσματα των τοπικών και περιφερειακών εκλογών του περασμένου Μαΐου στην Ισπανία και η μετέπειτα συνεργασία δεξιάς – ακροδεξιάς στην περιφέρεια της Βαλένθια και στον δήμο του Ελτσε έδειχναν τον δρόμο της επομένης των πρόωρων εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Ωστόσο, το VOX καταποντίστηκε την Κυριακή χάνοντας 19 έδρες. Κατά συνέπεια, Λαϊκό Κόμμα και VOX  συγκεντρώνουν από κοινού 169 έδρες και βρίσκονται επτά έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας σε σύνολο 350 εδρών.

Ο Αλμπέρο Νούνιεθ Φεϊχό αρχίζει τις διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο μίας νέας προσφυγής στις κάλπες. Ενδεχομένως να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Όμως, το σενάριο αυτό μοιάζει απίθανο αφού, για να βγει αληθινό θα πρέπει οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ να απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, δεν δείχνουν διόλου διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο. Έτσι, ο Πέδρο Σάντσεθ επιστρέφει στο παιχνίδι. Για να καταφέρει, όμως, να αναδειχθεί νικητής θα πρέπει να κάνει συμφωνίες με τον «διάβολο».

Το κόμμα των Σοσιαλιστών με το Sumar διαθέτουν από κοινού 153 έδρες. Απέχουν εν ολίγοις 23 έδρες από την απαιτούμενη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η συμμαχία της κεντροαριστεράς για να συνεχίσει να κυβερνά θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη των τοπικιστικών παρατάξεων, δηλαδή των βασκικών και καταλανικών αποσχιστικών τάσεων και τότε... τα πράγματα περιπλέκονται.

Οι ρωγμές της Ισπανίας

Το βασκικό αυτονομιστικό κόμμα EH Bildu του Αρνάλντο Ορτέγι κέρδισε έξι έδρες, μια παραπάνω από το 2019. Θεωρείται ως το διάδοχο καθεστώς του πολιτικού βραχίονα της βασκικής τρομοκρατικής ομάδας, ΕΤΑ. Ο επικεφαλής του, Αρνάλντο Ορτέγι, είναι καταδικασμένο μέλος της ΕΤΑ έχοντας εκτίσει 14 χρόνια στη φυλακή. Δεν αποτελεί «κόκκινο πανί» μονάχα για τους υποστηρικτές της δεξιάς στην Ισπανία αλλά και για πολλούς σοσιαλιστές. Αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα από τα κλειδιά για να ανοίξει ο δρόμος επιστροφής του Σάντσεθ στην εξουσία και Σοσιαλιστικό Κόμμα και Sumar κρίνουν ότι θα έχουν την υποστήριξή του. Αντίστοιχα αισιόδοξοι είναι και για το έτερο Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα (PNV) το οποίο κέρδισε πέντε έδρες.

Στην Καταλονία όμως, εκεί όπου το 2017 οι αποσχιστές ανακήρυξαν την νίκη τους στο απαγορευμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας δημοψήφισμα, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα μπορούσε να λάβει την απαιτούμενη υποστήριξη από το αριστερό αυτονομιστικό κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας, ERC που συγκέντρωσε 7 έδρες. Ήδη η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του κόμματος, Μάρτα Βιλάλτα, τόνισε ότι το ERC είναι πρόθυμο να στηρίξει μία κυβέρνηση υπό τον Σάντσεθ προκειμένου να αποτραπεί ένας συνασπισμός δεξιάς – ακροδεξιάς στην Ισπανία.

Όμως, την ίδια στιγμή, το καταλανικό φιλοανεξάρτητο κόμμα Junts per Catalunya  του αυτοεξόριστου Κάρλες Πουτζντεμόν, που διώκεται από την ισπανική δικαιοσύνη καθώς ηγήθηκε μιας αποτυχημένης προσπάθειας απόσχισης της Καταλονίας, θεωρείται επίσης απαραίτητο για τον Πέδρο Σάντσεθ και αναδεικνύεται σε ρόλο-ρυθμιστή με έξι έδρες. Ωστόσο, το Junts δεν αποκλείεται να ζητήσει ανταλλάγματα στα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται ακόμη και η επιστροφή του Πουτζντεμόν στη χώρα αλλά και ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας περιορίζοντας πολύ τις επιλογές του επικεφαλής των Σοσιαλιστών.

Η έξοδος από το αδιέξοδο

Είναι γεγονός ότι η Ισπανία ζει ακόμη με εφιάλτες από το παρελθόν και αυτό αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής όπου συγκρούστηκαν δύο αντίθετοι κόσμοι.

Τώρα, ο Φεϊχό ψάχνει υποστηρικτές με μικρές πιθανότητες να τους βρει ενώ, την ίδια στιγμή, ο Σάντσεθ που φαίνεται να έχει περισσότερους θα πρέπει να μπορέσει να διαπραγματευτεί μαζί τους παίζοντας, όμως, το παιχνίδι τους. Εάν κανείς από τους δύο δεν τα καταφέρει και δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία σε διάστημα δύο μηνών από την πρώτη ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό τότε, η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου στις κάλπες και αυτή τη φορά ο προεκλογικός λόγος θα είναι ακόμη περισσότερο διχαστικός και το κλίμα περαιτέρω πολωμένο.

Πηγή: skai.gr