Δεκαεπτά υπάλληλοι της υπηρεσίας φυλακών (SNAI) που παρέμεναν όμηροι μέχρι χθες Τετάρτη στη φυλακή της Εσμεράλδας του Ισημερινού (βορειοδυτικά) αφέθηκαν ελεύθεροι, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα έπειτα από νέα σφαγή σε άλλη φυλακή, στη Γουαγιακίλ.
Οι δεκαεπτά φύλακες και μέλη του διοικητικού προσωπικού κρατούνταν από την Τρίτη, όταν ξέσπασε ανταρσία εγκλείστων σε αντίδραση για το μέτρο.
Οι «τελευταίοι» όμηροι «αφέθηκαν ελεύθεροι», ενημέρωσε η κυβέρνηση μέσω της γραμματείας επικοινωνίας της SEGCOM.
Η ανταρσία στην Εσμεράλδας διαδέχθηκε τα βίαια επεισόδια στη φυλακή της Γουαγιακίλ, οικονομικής πρωτεύουσας και μεγάλου λιμανιού του Ισημερινού, που συγκαταλέγεται στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη βία των συμμοριών, καθώς έχει μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών. Για τον απολογισμό των θυμάτων επικρατεί σύγχυση.
Προχθές Τρίτη, η εισαγγελία ανέφερε πως σκοτώθηκαν 31 κρατούμενοι στη φυλακή Γουάγιας 1. Όμως χθες Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε τον εντοπισμό 11 πτωμάτων και 29 «ανθρωπίνων μελών».
«Προς το παρόν, διεξάγουμε ακόμη έρευνα» στη φυλακή, είπε στον Τύπο ο στρατηγός Σέσαρ Σαπάτα Κορέα, γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Ισημερινού. «Ως τώρα, έχουμε 11 πτώματα και 29 ανθρώπινα μέλη», πρόσθεσε.
Στην Εσμεράλδας αναφέρθηκαν επίσης προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βομβών σε πρατήρια καυσίμων, ενώ εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε σε γραφείο της εισαγγελίας.
Μετά τη σφαγή στη Γουαγιακίλ, κρατούμενοι σε άλλες φυλακές πήραν ομήρους πάνω από 100 μέλη του προσωπικού σε πέντε φυλακές, πάντως οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι προχθές Τρίτη. Κρατούμενοι άρχισαν εξάλλου απεργία πείνας από την Κυριακή, αλλά τερμάτισαν τη διαμαρτυρία επίσης προχθές.
Από τον Φεβρουάριο του 2021, οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί σε θέατρο επαναλαμβανόμενων σφαγών, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους τετρακόσιους· δεκάδες από αυτούς βρήκαν φρικτό θάνατο, κάηκαν ζωντανοί ή αιμορράγησαν μέχρι θανάτου μετά τους ακρωτηριασμούς τους.
Τα σωφρονιστικά καταστήματα του Ισημερινού θεωρείται πως έχουν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων συμμοριών, οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και εδαφών. Με βάση πρόσφατη απογραφή, στις φυλακές του Ισημερινού κρατούνται 31.321 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.245 αλλοδαποί, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους είναι 30.000 θέσεις.
Επιτροπή που είχε συστήσει από την κυβέρνηση του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο πέρυσι χαρακτήρισε τις φυλακές «αποθήκες ψυχών» και «κέντρα βασανιστηρίων».
Το νέο επεισόδιο της κρίσης στις φυλακές του Ισημερινού εκτυλίσσεται με φόντο την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 20ής Αυγούστου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.