ΚΑΙΡΟΣ

Έφτασε στο Μπέλφαστ τη νύχτα της Τρίτης ο Τζο Μπάιντεν

Τον Αμερικανό Πρόεδρο υποδέχθηκε στο διάδρομο του αερολιμένα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στο διεθνή αερολιμένα του Μπέλφαστ προσγειώθηκε γύρω στις 9.20 τη νύχτα τοπική ώρα το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, μεταφέροντας τον Τζο Μπάιντεν στην έναρξη της τετραήμερης επίσκεψής του στο νησί της Ιρλανδίας.

Τον Αμερικανό Πρόεδρο υποδέχθηκε στο διάδρομο του αερολιμένα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση την Τετάρτη. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης την Τετάρτη με τους ηγέτες των μεγαλύτερων βορειοϊιρλανδικών κομμάτων και θα μιλήσει σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Όλστερ.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας όπου θα παραμείνει μέχρι και την Παρασκευή τη νύχτα. Θα συναντηθεί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, θα μιλήσει στο κοινοβούλιο και θα επισκεφθεί τους δύο τόπους καταγωγής των Ιρλανδών προγόνων του στις κομητείες Λάουθ και Μέιο.

Η επίσκεψη Μπάιντεν γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής που έβαλε τέλος σε δεκαετίες αιματοχυσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αναμένεται επίσης να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να εργαστούν για την εκ νέου λειτουργία του τοπικού κοινοβουλίου Στόρμοντ στη Β. Ιρλανδία. Η αποκεντρωμένη νομοθετική λειτουργία έχει ανασταλεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο μετά από την αποχώρηση του DUP από τη συγκυβέρνηση που προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία. Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα αποχώρησε λόγω διαφωνιών με το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Brexit.

Το προεδρικό ταξίδι γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ιδίως μετά από την πρόσφατη αναβάθμιση του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής στη Β. Ιρλανδία σε «σοβαρό».

Την παραμονή της επίσκεψης σημειώθηκαν νέα επεισόδια μεταξύ ρεπουμπλικανών διαδηλωτών και αστυνομικών στο Λοντοντέρι, όπου το απόγευμα της Τρίτης εντοπίστηκαν και τέσσερις αυτοσχέδιες βόμβες σε νεκροταφείο.