Κλείσιμο

Ιράν: "Πολύ ικανοποιημένη" η Τεχεράνη από τον διάλογο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας

Η Τουρκία και η Συρία ξεκίνησαν πρόσφατα την εξομάλυνση των σχέσεών τους που ήταν τεταμένες εδώ και χρόνια

Το Ιράν είναι "πολύ ικανοποιημένο" από τον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

"Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας αρχίζουν να αλλάζουν", δήλωσε ο υπουργός που ταξίδεψε σήμερα στην Τουρκία.

"Νομίζουμε ότι οποιαδήποτε θετική εξέλιξη μεταξύ των δύο χωρών θα είναι ωφέλιμη για την περιοχή μας και τις χώρες μας", πρόσθεσε ο Αμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.

Η Τουρκία και η Συρία ξεκίνησαν πρόσφατα την εξομάλυνση των σχέσεών τους που ήταν τεταμένες εδώ και χρόνια.

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε ήδη τον Δεκέμβριο στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, η πρώτη από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011, ο οποίος προκάλεσε μεγάλη ένταση τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Δαμασκού.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του ότι μπορεί να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ-Άσαντ μετά τις συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και στη συνέχεια Εξωτερικών.

Η Άγκυρα υποστηρίζει εδώ και 12 χρόνια τους Σύρους αντάρτες που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκόπευε να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του Φαϊσάλ Μεκντάντ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Ωστόσο η Δαμασκός δεν φαίνεται να συμμερίζεται την επιθυμία ανοίγματος της Άγκυρας. Ο Άσαντ εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι συρο-τουρκικές συναντήσεις που είναι σε εξέλιξη, υπό την αιγίδα της Μόσχας, θα πρέπει καταρχάς να καταλήξουν στο "τέλος της (τουρκικής) κατοχής" συριακού εδάφους.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει από το 2016 τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στον βορρά που της επέτρεψαν να ελέγχει μια μεθοριακή ζώνη, την "κατοχή" της οποίας καταγγέλλει η Δαμασκός.

Η δυνατότητα συμφιλίωσης μεταξύ των δυο χωρών θορύβησε τους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, τα προπύργια των οποίων βρίσκονται ως επί το πλείστον στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο τουρκικών δυνάμεων.

Το ενδεχόμενο συμφιλίωσης προκάλεσε επίσης την ανησυχία της Ουάσινγκτον, αλλά έλαβε την έγκριση της Μόσχας, που είναι ο κύριος στρατιωτικός υποστηρικτής της Δαμασκού.

Πηγή: skai.gr