Κλείσιμο

Το καθεστώς του Ιράν καταργεί την αστυνομία ηθών, αλλά το ποτάμι των διαδηλώσεων εξακολουθεί να σαρώνει

Τρεις μήνες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η χώρα εξακολουθεί να συνταράσσεται από μαζικές διαδηλώσεις με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις

Της Αθηνάς Παπακώστα

Η αστυνομία “ηθών” του Ιράν, η οποία εφάρμοζε τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας καταργείται, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, Μοχάμαντ Τζαφάρ Μονταζερί. “Αυτό που είπε ο γενικός εισαγγελέας είναι ότι ο ίδιος ο θεσμός, που έφτιαξε την αστυνομία ηθών, αποφάσισε να την κλείσει χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό θα είναι μόνιμο αλλά και ποιος θα επιβάλλει πλέον τον υποχρεωτικό κώδικα ενδυμασίας”, ανέφερε η ανταποκρίτρια του Al Jazeera στην Τεχεράνη. Νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας είχε γνωστοποιήσει ότι οι Αρχές σκέπτονται και την αναθεώρηση του νόμου για τη μαντήλα που βρίσκεται σε ισχύ από το 1983 και επιβάλλει στις γυναίκες - Ιρανές και μη - να καλύπτουν τα μαλλιά, τον λαιμό και τους ώμους τους σε όλους τους δημόσιους χώρους. 

Το Ιράν εδώ και τρεις μήνες συνταράσσεται από μαζικές, αιματοβαμμένες, διαδηλώσεις. Καταλύτης για το ξέσπασμα αυτών υπήρξε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη της από την Γαστ-ε-Ερσάντ, δηλαδή από την αστυνομία θρησκευτικών ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της.

Εάν πράγματι καταργηθεί η αστυνομία των ηθών του Ιράν, μετά από δύο δεκαετίες δράσης, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ειλικρίνεια των προθέσεων του καθεστώτος της ισλαμικής δημοκρατίας. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να πει ότι καταργείται ο νόμος του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της χιτζάμπ με πρόσχημα τον νόμο της Σαρία. Και παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι οι διαδηλώσεις στη χώρα θα σταματήσουν. Παρατηρητές μιλούν περισσότερο για μία απόπειρα κατευνασμού της οργής του ιρανικού λαού χωρίς, ωστόσο, το καθεστώς να βάζει, στην πραγματικότητα, νερό στο κρασί του.

Ιρανοί πολίτες μιλώντας σε ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα επαναλαμβάνουν ότι το Ιράν δεν έχει μέλλον με τη συγκεκριμένη κυβέρνηση στην εξουσία. Για εκείνους ο θάνατος της Μαχσά Αμινί ήταν μόνο η σπίθα. 

Εδώ και 70 τουλάχιστον ημέρες η μαντήλα που λύνεται από το κεφάλι και αφήνει τα μαλλιά των γυναικών να ανεμίζουν ελεύθερα, είναι μία πράξη επαναστατική, μία πράξη θάρρους και αντίστασης κατά του καθεστώτος, μία πράξη υπέρ της γυναίκειας αυτοδιάθεσης και της αυτονόητης γυναικείας ανεξαρτησίας. 

Οι φλεγόμενες χιτζάμπ βάζουν με τη σειρά τους φωτιά στη λαϊκή οργή και όσο οι γυναίκες θα κόβουν τα μαλλιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που δεν έχουν στο Ιράν, η χώρα θα συνεχίσει να σείεται. 

“Θα δούμε και άλλους πολίτες και από άλλες φατρίες, ήπιες και συντηρητικές, να βγαίνουν στους δρόμους για να πάρουν οι γυναίκες πίσω τα δικαιώματα τους”, ανέφερε Ιρανή στο BBC το οποίο μίλησε με Ιρανούς πολίτες. 

Μία ακόμη γυναίκα υπογράμμιζε ότι “Αυτό που έχουμε είναι επανάσταση. Η χιτζάμπ ήταν μόνον η αρχή και δεν θέλουμε τίποτε λιγότερο από θάνατο για τον δικτάτορα και αλλαγή καθεστώτος”. 

Οι Ιρανοί χόρτασαν δεκαετίες κοινωνικής και πολιτικής καταπίεσης από τη θεοκρατική δικτατορία των μουλάδων. Ζητούν αλλαγή και δεν τους σταματά τίποτε και κανείς. Ούτε οι τουλάχιστον 470 νεκροί των διαδηλώσεων αυτούς τους τρεις μήνες, ούτε οι τουλάχιστον 18.000 συλλήψεις ούτε και οι καταδίκες σε θανατική ποινή που καραδοκούν.  

Τη μαντήλα οι Ιρανοί την πέταξαν πρώτα μόνοι τους, αψηφώντας την τρομοκρατία της “αστυνομίας ηθών”, η οποία σύμφωνα μόνο με τον γενικό εισαγγελέα οδεύει προς κατάργηση. Κανείς από την κυβέρνηση και κανείς από το κοινοβούλιο δεν έχει επιβεβαιώσει ότι καταργείται. Αντιθέτως, ο Ιρανός υπ. Εξωτερικών, Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν, από τη Σερβία όπου και βρισκόταν, επέμενε ότι όλα πάνε καλά στο Ιράν και μάλιστα εντός του πλαισίου δημοκρατίας και ελευθερίας που υπάρχει στη χώρα… Η μόνη διαφορά που εντοπίζεται είναι ο πιο συμφιλιωτικός τόνος των Μέσων Ενημέρωσης που απέκτησαν πρόσφατα. Έχοντας ακόμη δρόμο να διανύσουν, εκφράζουν πλέον την επιθυμία να ασχοληθούν με τα προβλήματα του ιρανικού λαού. 

Η αντίσταση στο Ιράν συνεχίζεται και σήμερα αναμένεται ένα νέο κύμα αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων με νέες τριήμερες απεργίες. 
 

Πηγή: skai.gr