Μπορεί το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν συνεχίζει να πνίγει στο αίμα τις διαδηλώσεις, αλλά οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα, ενώ περισσότεροι από 185 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 19 παιδιών, από την έναρξή τους, στις 17 Σεπτεμβρίου αναφέρουν ΜΚΟ.
Ένα από τα πολυάριθμα θύματα ήταν Νίκα Σαχκαραμί η οποία έχασε τη ζωή της κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συνεχίζουν να σαρώνουν τη χώρα. H μητέρα του 16χρονου κοριτσιού διέψευσε στον Guardian τους ισχυρισμούς των αρχών ότι ο θάνατός της οφείλεται σε «πτώση από την ταράτσα ενός κτιρίου» και επέμεινε ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις δυνάμεις του καθεστώτος της Τεχεράνης.
«Τρέχω, με κυνηγούν οι δυνάμεις ασφαλείας» ανέφερε η 16χρονη σε μήνυμα στους φίλους της. Μετά εξαφανίστηκε.
Η Νασρίν Σαχκαραμί κατήγγειλε ότι οι αρχές αρνούνταν επί 10 ημέρες να ειδοποιήσουν την οικογένεια για το θάνατο της κόρης της, και στη συνέχεια απομάκρυναν τη Νίκα από το νεκροτομείο, θάβοντάς την σε ένα απομακρυσμένο χωριό χωρίς τη συγκατάθεση της οικογένειας. Η μητέρα της λέει ότι τα αρχεία του θανάτου της 16χρονης δείχνουν ότι το κρανίο της είχε υποστεί σοβαρή ζημιά, και τα τραύματά της δείχνουν επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι της.
Η νεαρή φοιτήτρια με το θάνατό της αναδεικνύεται σε ένα ακόμα εμβληματικό πρόσωπο ενός κινήματος διαμαρτυρίας που εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα του, και θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του ιρανικού καθεστώτος εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια. Οι ηγέτες του Ιράν προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τις διαδηλώσεις ως «ξένη συνωμοσία» και ως «αυτονομιστική προσπάθεια» από την κουρδική μειονότητα. Ωστόσο, ένα πλήθος ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα συνεχίζει να τροφοδοτεί ένα κίνημα που «τρέφεται» από εκτεταμένη κοινωνική δυσαρέσκεια.
Εν τω μεταξύ, μια άλλη έφηβη φέρεται να σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας. Η Σαρίνα Εζμαϊλζαντέχ, (κάτω φωτό) μια 16χρονη που δημοσίευσε vlog στο YouTube, φέρεται να σκοτώθηκε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας την ξυλοκόπησαν με γκλομπ σε μια διαδήλωση στο Γκοχαρντάστ στην επαρχία Αλμπόρζ στις 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
Οι διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα επικεντρώνονται στα δικαιώματα των γυναικών, ιδίως στις απαιτήσεις για να μην είναι υποχρεωτικό το χιτζάμπ, κάτι που επιβάλλει το θεοκρατικό καθεστώς.
Ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί, ο οποίος πυροδότησε τις διαδηλώσεις, δεν προκλήθηκε από χτύπημα στο κεφάλι και στα άκρα, υποστήριξε η έκθεση του Ιρανού ιατροδικαστή.
Αιτία του θανάτου της σύμφωνα με τον ίδιο είναι η πολυοργανική ανεπάρκεια, η οποία προκάλεσε εγκεφαλική υποξία και συνδέεται με ένα παλαιότερο πρόβλημα υγείας της.
Η 22χρονη έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Ο πατέρας της Αμινί υποστηρίζει ωστόσο, ότι η κόρη του έφερε μώλωπες στα πόδια της και χαρακτηρίζει υπεύθυνη την αστυνομία για τον θάνατό της.
Οι διαδηλώσεις επικεντρώθηκαν αρχικά στα δικαιώματα των γυναικών, μετά το θάνατο της Αμινί, ενώ εξελίχθηκαν στη μεγαλύτερη εκδήλωση των αντιδράσεων κατά των ιρανικών αρχών εδώ και χρόνια, με μερικούς να καλούν για τον τερματισμό της διακυβέρνησης από τους ισλαμιστές κληρικούς, που κυβερνούν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων δεκαετιών.
Το Σάββατο, φοιτήτριες στην Τεχεράνη φώναζαν “άντε χάσου” καθώς ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου τους, καταδικάζοντας τους διαδηλωτές που εξοργίστηκαν από το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από τις αρχές, όπως έγινε γνωστό από βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Γερμανία θα διασφαλίσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία όσων είναι υπεύθυνοι για τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν και θα απαγορεύσει την είσοδό τους στην ΕΕ, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός των Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε μία γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.