Μαζική συμμετοχή στο Ιράν στο κάλεσμα της Χαμάς για διαδηλώσεις «οργής» κατά του Ισραήλ (βίντεο)

Οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες - Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις γίνονται ακόμη στο Ιράκ και την Ιορδανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Τεχεράνη υπέρ των Παλαιστινίων, ανταποκρινόμενοι στο τζιχαντιστικό κάλεσμα της «Ημέρας Οργής» της Χαμάς, κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ. 

Οι Ιρανοί διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Χεζμπολάχ, φώναζαν συνθήματα και είχαν υψώσει πανό που έγραφαν «Κάτω η Αμερική» και «Κάτω το Ισραήλ». 

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις του Ιράν, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.

Το Ιράν υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους μαχητές της Χαμάς, ενώ η οργάνωση έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Μάλιστα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν άρχισε σήμερα περιφερειακή περιοδεία μεταβαίνοντας στο Ιράκ για να συνασπίσει τους συμμάχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος προειδοποίησε το Ισραήλ πως «νέα μέτωπα» μπορεί να ανοίξουν εναντίον της χώρας αυτής, αν δεν σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα.

Φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στο Ιράκ και την Ιορδανία

Στη Βαγδάτη, μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από έκκληση του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ «σε υποστήριξη προς τη Γάζα» και εναντίον του Ισραήλ. Ο Μοκντάντα Σαντρ ανήκει στην πολιτική αντιπολίτευση, όμως το κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα έχει τη ρητή υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης, καθώς στο Ιράκ υπάρχει συναίνεση υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Η ιρακινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία κομμάτων που πρόσκεινται στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, δήλωσε πως η επίθεση που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ από το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα ήταν το «φυσικό αποτέλεσμα της συστηματικής καταπίεσης» στην οποία υποβάλλονται οι Παλαιστίνιοι «από την πλευρά τις σιωνιστικής κατοχής».

Στην Ιορδανία, εκατοντάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν πεζή στα σύνορα με το Ισραήλ αλλά τους απώθησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας προειδοποίησε σήμερα κατά «οποιασδήποτε απόπειρας να εκτοπιστούν με τη βία οι Παλαιστίνιοι ή να προκληθεί οποιαδήποτε μετακίνησή τους». 

Ο Αμπντάλα Β’, που συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, εκτίμησε ότι «η κρίση δεν θα πρέπει να επεκταθεί στις γειτονικές χώρες και να επιδεινώσει το ζήτημα των προσφύγων», λίγες ώρες αφού το Ισραήλ, που βρίσκεται σε πόλεμο με την παλαιστινιακή Χαμάς, ζήτησε από τους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ