Η Τεχεράνη δήλωσε σήμερα ότι τα "τεχνικά θέματα" των διαπραγματεύσεων της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιλύθηκαν αλλά συνεχίζουν να υφίστανται "πολιτικά προβλήματα" για την αποκατάσταση της διεθνούς συμφωνίας του 2015.
Η Τεχεράνη έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα και έμμεσες με τις ΗΠΑ, για την αναβίωση της συμφωνίας γνωστής ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη στοχεύουν να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία αυτή -- από την οποία αποχώρησαν το 2018 -- κυρίως με την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και την εγγύηση του πλήρους σεβασμού από την Τεχεράνη των δεσμεύσεών της.
"Τα τεχνικά θέματα και οι συνομιλίες στις διαπραγματεύσεις της Βιέννης τελείωσαν", δήλωσε ο Μοχαμάντ Εσλαμί, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
"Μένουν μόνο τα πολιτικά θέματα που έχουν σχέση με το υπουργείο Εξωτερικών", πρόσθεσε.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί από τις 11 Μαρτίου αφότου η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου δεν θα βλάψουν το εμπόριό της με το Ιράν.
Λίγες ημέρες αργότερα, η Μόσχα δήλωσε ότι έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Ωστόσο ένα βασικό εμπόδιο μπλοκάρει ακόμη τις διαπραγματεύσεις: το Ιράν απαιτεί την αφαίρεση των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, από τη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις "ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις".
Η κύρωση αυτή, που αποφασίστηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τη συμφωνία, διαχωρίζεται επίσημα από το πυρηνικό θέμα.
"Αν το Ιράν θέλει μια άρση των κυρώσεων που υπερβαίνει το ΚΟΣΔ, θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες μας που υπερβαίνουν το ΚΟΣΔ", δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.
Η συμφωνία του 2015 παρείχε μια χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν σε αντάλλαγμα για τους περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα ώστε να εγγυηθεί ότι η Τεχεράνη δεν θα μπορεί να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, κάτι το οποίο αρνείται συνεχώς ότι θέλει να κάνει.
Ωστόσο μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και την επαναφορά αυστηρών οικονομικών κυρώσεων, το Ιράν άρχισε να επανέρχεται στις δικές της δεσμεύσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.