Οι ιρανικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες συλλήψεις "στην υπόθεση των γάλλων κατασκόπων", ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού δικαστικού σώματος λέγοντας ότι οι πρόσφατα συλληφθέντες κατηγορούνται για "συνωμοσία" με στόχο να πληγεί η εθνική ασφάλεια.
Η Γαλλία κατηγόρησε το Ιράν για "δικτατορικές πρακτικές" και για την ομηρεία δύο υπηκόων της νωρίτερα μέσα στον μήνα μετά την προβολή ενός βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται οι δύο να ομολογούν ότι είναι κατάσκοποι.
Η Γαλλία έχει καταδικάσει τη σύλληψή τους και έχει ζητήσει την άμεση απελευθέρωσή τους.
Ο εκπρόσωπος του ιρανικού δικαστικού σώματος Μασούντ Σεταγεσί, στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου, δεν είπε πόσες ακόμη συλλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της "υπόθεσης με τους γάλλους κατασκόπους", ούτε έδωσε πληροφορίες σχετικά με τις εθνικότητές τους.
"Σε αυτή την υπόθεση, έγιναν άλλες συλλήψεις και η αλυσίδα των πληροφοριών πρόκειται να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί όταν γίνει αυτό", είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι η έρευνα διεξάγεται με γρήγορους ρυθμούς.
Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν ανακοίνωσε τον Μάιο ότι συνέλαβε δύο Ευρωπαίους, οι οποίοι φέρεται ότι υποκινούσαν την "ανασφάλεια" στο Ιράν, όπου πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών τον περασμένο μήνα.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν μεταδίδουν συχνά υποτιθέμενες ομολογίες υπόπτων σε πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις.
Στο βίντεο που προβλήθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα, μία από τους δύο ομήρους, η Σεσίλ Κολέρ, είπε ότι μαζί με τον άλλο όμηρο βρίσκονταν στο Ιράν για "να προετοιμάσουν το έδαφος για την επανάσταση και την ανατροπή του καθεστώτος του Ισλαμικού Ιράν".
Το βίντεο προκάλεσε οργή στο Παρίσι με το υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει για πρώτη φορά ότι οι δύο πολίτες μαζί με δύο άλλους, που επίσης κρατούνται στο Ιράν, είναι "όμηροι του κράτους". Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι υποτιθέμενες ομολογίες ελήφθησαν υπό απειλή, είναι αβάσιμες και καμία δεν αναφέρεται στους λόγους για την αυθαίρετη σύλληψή τους.
Το Ιράν έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τρίτες χώρες με τις οποίες έχει εχθρικές σχέσεις, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ότι υποδαυλίζουν τις ταραχές που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της 22χρονης Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί επειδή δεν φόραγε σωστά το χιτζάμπ της.
Ο θάνατός της και η αιματηρή εκστρατεία καταστολής των αρχών κατά των διαδηλωτών έχουν οδηγήσει πολλές δυτικές χώρες στο να καταδικάσουν την Τεχεράνη και να επιβάλουν νέες κυρώσεις εις βάρος ιρανών αξιωματούχων προκαλώντας περαιτέρω ένταση στις διπλωματικές τους σχέσεις.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.