Κλείσιμο

Ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα απαιτούν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα καλέσουν να οργανωθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να σκληρύνουν οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.

Ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως αναμένει η ψηφοφορία να διεξαχθεί «εντός των προσεχών ημερών» επί σχεδίου απόφασης που θα περιορίζει ιδίως τις εισαγωγές πετρελαίου στην απομονωμένη χώρα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να ασκήσουν βέτο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι απόφαση του ΣΑ το 2017 –ομόφωνη– προέβλεπε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση εκτόξευσης ICBM.

«Ήταν μια από τις διατάξεις εκείνης της απόφασης. Αυτό ακριβώς συνέβη και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός να αναληφθεί δράση», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ ασκούν την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ τον Μάιο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει το πιθανό βέτο της Μόσχας και της Ρωσίας, ωστόσο τόνισε πως «πιστεύουμε πως η απόφαση αυτή θα υποστηριχθεί σθεναρά», καθώς «πρόκειται ένα ζήτημα με μεγάλη σημασία για εμάς, προφανώς, και για τους συμμάχους μας, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα».

Σχέδιο απόφασης προτείνει μείωση από τα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σήμερα στα τρία εκατ. την ποσότητα που μπορεί να εισάγει η Βόρεια Κορέα σε ετήσια βάση για πολιτικές χρήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση των εισαγωγών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από τα 500.000 στα 375.000 βαρέλια.

Ακόμη, εισηγείται την επιβολή κυρώσεων στις βορειοκορεατικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων εξαγωγών ρολογιών και ορυκτών καυσίμων.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες Τετάρτη μέσα σε μια ώρα τρεις πυραύλους, ανάμεσά τους πιθανόν τον μεγαλύτερο ICBM που έχει αναπτύξει, τον Hwasong-17, ώρες αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που είχε σκοπό ιδίως να διατρανώσει την αμερικανική υποστήριξη στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της απειλής που εγείρουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ