Κλείσιμο

Ουάσινγκτον: Τα αιτήματα της Τουρκίας για μαχητικά έμειναν εκτός συμφωνίας με Σουηδία και Φινλανδία

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία.

Τη συμφωνία της Τουρκίας με Σουηδίας και Φινλανδία, που ανοίγει το δρόμο για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, χαιρέτισε η Ουάσινγκτον, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τα αιτήματά της για προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη έμειναν εκτός της συμφωνίας. 

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη συμφωνία, τονίζοντας ότι το το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει "ισχυρή ώθηση" στην ενότητα της Δύσης.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε  ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία.

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά μαχητικά. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα Τρίτη κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει "μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια".

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ 40 F-16 Block 70, ενώ ζητά και αναβάθμιση για 80 μαχητικά F-16 που έχει ήδη. Ωστόσο, το κλίμα στο Κογκρέσο για τη γείτονα δεν είναι ευνοϊκό. 

«Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε»

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συμφωνία με Σουηδία και Φινλανδία, με την οποία ουσιαστικά κατοχυρώνεται η ένταξή των σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε νωρίτερα η Άγκυρα. «Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές της τουρκικής προεδρίας. 

«Η Τουρκία εξασφάλισε "την πλήρη συνεργασία" της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες». Όπως αναφέρεται, οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς (εμπάργκο). Θα συγκροτήσουν επίσης έναν δομημένο μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Επίσης συμφωνήθηκε η «επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της» τονίζεται, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης. 

Αναλυτικά τι συμφωνήθηκε σύμφωνα με την Άγκυρα 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr