ΗΠΑ: Συνελήφθη απόστρατος αξιωματικός για εμπλοκή του σε σφαγή αμάχων στο Ελ Σαλβαδόρ

Πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Χαράι στην πολιτεία Νιου Τζέρζι. Κατηγορείται ότι συμμετείχε στη σφαγή πάνω από χιλίων χωρικών στο Ελ Μοσότε το 1981.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα απόστρατο αξιωματικό των ένοπλων δυνάμεων του Ελ Σαλβαδόρ, που κατηγορείται πως συμμετείχε σε βάρβαρη σφαγή αμάχων κατά τη διάρκεια του ανελέητου εμφυλίου στο κράτος της κεντρικής Αμερικής τα χρόνια του 1980, ανακοίνωσε η υπηρεσία μετανάστευσης των ΗΠΑ.

Πράκτορες της υπηρεσίας μετανάστευσης (Immigration and Customs Enforcement, ICE) συνέλαβαν τον Ρομπέρτο Χαράι στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, διευκρινίζει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο κ. Χαράι ήταν από το 1981 ως το 1985 αξιωματικός σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων εκπαιδευμένη στην καταστολή εξεγέρσεων, το διαβόητο Τάγμα Ατλακάλτ (Batallón Atlacalt).

Ο στρατηγός ε.α. Χουάν Ραφαέλ Μπουστίγιο παραδέχθηκε το 2020 πως το Ατλακάλτ πράγματι διέπραξε το μακελειό στο Ελ Μοσότε το 1981, όταν πάνω από χίλιοι χωρικοί, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σφαγιάστηκαν.

Το τάγμα διέπραξε εξωδικαστικές εκτελέσεις στο Ελ Μοσότε και άλλες τουλάχιστον τρεις σφαγές με θύματα «εκατοντάδες άμαχους», εξηγείται στο δελτίο Τύπου της ICE.

Ο κ. Χαράι απέκρυψε «εσκεμμένα» την εμπλοκή του στη σφαγή όταν υπέβαλε αίτηση για να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση.

Δεν ήταν διαθέσιμος ο συνήγορος υπεράσπισης του απόστρατου αξιωματικού για σχόλια.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Ελ Σαλβαδόρ (1980-1992), στον οποίο αναμετρήθηκαν το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN) με τον στρατό της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ δεξιάς κυβέρνησης, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 75.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 8.000 «εξαφανίστηκαν» και η τύχη τους αγνοείται ως ακόμα και σήμερα.

Η αμερικανική υπηρεσία επιβολής του νόμου πρόσθεσε πως σκοπός της είναι να λογοδοτούν άνθρωποι που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, υποσχόμενη πως σε βάρος του κ. Χαράι θα διενεργηθεί έρευνα, θα ασκηθεί δίωξη και θα κινηθεί διαδικασία απέλασής του.

Όσοι έχουν διαπράξει φρικαλεότητες στο εξωτερικό «δεν θα βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζον Κ. Τιεν, πάντα σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ