Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκρισία μετά τη δήλωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πως δεν μπορεί να επιτραπεί στη Ρωσία να διεξάγει ατιμωρητί πόλεμο στην Ουκρανία, στη διάρκεια ενός φόρουμ για την ασφάλεια στο οποίο συμμετείχαν σήμερα στο Νέο Δελχί.
Οι κορυφαίοι διπλωμάτες της Μόσχας και της Ουάσινγκτον συμμετείχαν αμφότεροι στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Είκοσι (G20) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην ινδική πρωτεύουσα και συναντήθηκαν διά ζώσης για πρώτη φορά αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο.
«Αν επιτρέψουμε στη Ρωσία να κάνει ατιμωρητί αυτό που κάνει στην Ουκρανία, τότε αυτό θα είναι ένα μήνυμα για όποιους φιλοδοξούν να επιτεθούν αλλού, ότι μπορούν να το κάνουν και να γλιτώσουν κι αυτοί επίσης», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο φόρουμ στρατηγικών υποθέσεων Διάλογος του Raisina.
Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ στρατηγικών υποθέσεων μετά τον Μπλίνκεν, ο Λαβρόφ δήλωσε πως αποτελεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» το να κατακρίνει κάποιος τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν οι ΗΠΑ έχουν επικαλεσθεί «απειλή στα εθνικά συμφέροντά τους» για να δικαιολογήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου, περιλαμβανομένων του πολέμου στο Ιράκ, των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη και του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο το 1999. Ο Λαβρόφ δήλωσε επίσης πως το ζήτημα του πότε η Ρωσία θα διαπραγματευθεί για τον τερματισμό του πολέμου θα πρέπει να τεθεί στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Όλοι ρωτούν πότε θα διαπραγματευθεί η Ρωσία ... η Δύση λέει συνεχώς πως δεν είναι ακόμα η ώρα για διαπραγμάτευση επειδή η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει στο πεδίο της μάχης πριν από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις», δήλωσε.
«Και τον ίδιο τον Ζελένσκι, κανένας δεν καλεί τον Ζελένσκι να τον ρωτήσει πότε θα διαπραγματευθεί. Όμως θα έπρεπε να ξέρετε, προετοιμάζοντας το θέμα αυτό σ' αυτή τη συνάντηση, πως πέρυσι το Σεπτέμβριο ο Ζελένσκι υπέγραψε ένα διάταγμα, καθιστώντας ποινικό αδίκημα τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία όσο πρόεδρος είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Έτσι μπορείτε να του απευθύνετε αυτό το θέμα, μπορείτε να τον ρωτήσετε τι κάνει».
Στη G20, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κάλεσαν τις χώρες μέλη να συνεχίσουν να πιέζουν τη Ρωσία για να τερματίσει τη σύγκρουση, όμως η G20 δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση για τον πόλεμο λόγω της αντίθεσης της Κίνας και της Ρωσίας.
Ο ρώσος υπουργός συνέχισε κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι «προσπαθεί να στρατιωτικοποιήσει» τον Τετραμερή Διάλογο για την Ασφάλεια, μια σύμπραξη μεταξύ των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας που επικεντρώνει σε στρατηγικά ζητήματα στην περιφέρεια Ινδίας-Ειρηνικού.
Νωρίτερα σήμερα ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τους ομολόγους του του Quad, όπως αποκαλείται ανεπισήμως η εν λόγω σύμπραξη, και εξέδωσαν μια δήλωση στην οποία αναφέρουν πως «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.