ΚΑΙΡΟΣ

ΗΠΑ: Αυστηρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο να μην ενισχύσει με όπλα τη Ρωσία

Η δήλωση του Μπλίνκεν συνιστά προειδοποίηση στην Κίνα να μην στείλει όπλα στην Ουκρανία, εκτιμούν αναλυτές 

Της Αθηνάς Παπακώστα

Αυστηρή προειδοποίηση προς το Πεκίνο προκειμένου να μην ενισχύσει τη Ρωσία με όπλα. Το μήνυμα αυτό έρχεται διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν προς τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Ουάνγκ Γι,  στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.  Χαρακτηριστικά, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι «ανησυχούμε πολύ ότι η Κίνα επισκέπτεται να παρέχει φονική στήριξη στη Ρωσία για την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας και κατέστησα σαφές ότι αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις».

Το Πεκίνο, από την πλευρά του, αρνείται ότι η Μόσχα έχει ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό. Ωστόσο, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν και παραμένει στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και μέχρι και σήμερα – σχεδόν έναν χρόνο μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – δεν έχει καταδικάσει τον πόλεμο ενώ, επιμένει να διατηρεί ουδέτερη στάση στη σύγκρουση καλώντας, την ίδια στιγμή, σε ειρήνη.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CBS επιβεβαίωσε ότι εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για το ενδεχόμενο η Κίνα να παράσχει θανατηφόρα υλική υποστήριξη προς τη Ρωσία. «Μέχρι σήμερα, έχουμε δει κινεζικές εταιρείες να παρέχουν μη θανατηφόρα υποστήριξη στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία. Η ανησυχία που έχουμε τώρα βασίζεται σε πληροφορίες που έχουμε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο παροχής θανατηφόρου υποστήριξης», είπε.

Φυσικά δεν προέβη σε λεπτομέρειες για το είδος των πληροφοριών που η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει στην κατοχή της σε ό,τι αφορά τα εν δυνάμει σχέδια της Κίνας. Ωστόσο, υπό την πίεση του ερωτήματος για το τι πιστεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ότι η Κίνα θα μπορούσε να δώσει στη Μόσχα  ο κ. Μπλίνκεν ομολόγησε ότι θα μπορούσε να παράσχει κυρίως με όπλα και πυρομαχικά τους Ρώσους εισβολείς.

Όπως γίνεται άμεσα κατανοητό το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να επιβεβαιωθεί και η Κίνα πράγματι να παράσχει με όπλα τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα σήμαινε ρήξη στις ήδη τεταμένες σινοαμερικανικές σχέσεις.

Το αυστηρό αυτό μήνυμα Μπλίνκεν, λένε οι αναλυτές, ισοδυναμεί με προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ώστε το Πεκίνο να μην πράξει αναλόγως και προκύπτει σε μία χρονική στιγμή που ΗΠΑ και Κίνα έχουν ανταλλάξει βαριές κουβέντες σε ό,τι αφορά στο εν εξελίξει σίριαλ με τα ιπτάμενα μπαλόνια.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ μπορεί και προμηθεύει με μία σειρά από όπλα, πυρομαχικά και εξοπλισμό την Ουκρανία. Σε αυτή τη βοήθεια συμπεριλαμβάνονται και τανκς ενώ – προς το παρόν – έχει μπει φρένο στην προμήθεια του Κιέβου και με μαχητικά αεροσκάφη.

Η Κίνα εξηγεί ότι ναι μεν δεν έχει μείνει άπραγη αλλά επιμένει ότι δεν έχει ρίξει λάδι στη φωτιά όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη, Ουάνγκ Γι, το Πεκίνο θα παρουσιάσει σύντομα νέα πρόταση για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία θα σέβεται την εθνική κυριότητα όλων των χωρών. «Προτείνω όλοι να αρχίσουν να σκέπτονται ήρεμα, ιδιαίτερα οι φίλοι στην Ευρώπη, για το τι είδους προσπάθειες μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε ειδικότερα ο κ. Ουάνγκ. Την ίδια στιγμή, έχει γίνει γνωστό (αλλά παραμένει μη επιβεβαιωμένο) ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, έχει αποφασίσει να βγάλει λόγο για την ειρήνη στις 24 Φεβρουαρίου όταν θα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  

Η Δύση όμως είναι πλήρως δυσαρεστημένη από τη στάση του Πεκίνου και δυσπιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανησυχούν για το γεγονός ότι η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να γλιτώσει το υψηλό κόστος των δυτικών κυρώσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν και επιβλήθηκαν με σκοπό να γονατίσουν τη Μόσχα οικονομικά.

Το Κίεβο κορυφώνει τις πιέσεις του προς τη Δύση για την παροχή ενισχυμένης βοήθειας σε στρατιωτικά μέσα. Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται πρόθυμο αλλά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι δεν επιθυμεί τη συντριβή της Ρωσίας ξεκαθαρίζοντας ότι η Γαλλία δεν θέλει επίθεση στο ρωσικό έδαφος.

Από την πλευρά τους ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες απαντούν εάν θα ενδώσουν στο νέο αίτημα – απαίτηση του Κιέβου για την προμήθειά του με μαχητικά και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα παραμένει στο τραπέζι αλλά δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία την ερχόμενη Παρασκευή εισέρχεται στον δεύτερο χρόνο του.

Πηγή: skai.gr