Κλείσιμο

ΗΠΑ: Ο Πούτιν πιθανότατα «προσπάθησε και απέτυχε» να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Ποσειδών»

Το 2018, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod, ο Βλαντίμιρ Πούτιν καυχήθηκε ότι οι τορπίλες «Ποσειδών» μπορούσαν να διαπεράσουν τις άμυνες των ΗΠΑ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επιχείρησε, αλλά πιθανότατα απέτυχε» να δοκιμάσει την πυρηνική τορπίλη «Ποσειδών» τις τελευταίες εβδομάδες, και το ρωσικό υποβρύχιο που φέρει τις τορπίλες, το K-329 Belgorod, επιστρέφει στη βάση του από την Αρκτική, δήλωσε στο CNN ανώτερη πηγή πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το Belgorod, το μεγαλύτερο υποβρύχιο στον κόσμο, τέθηκε σε λειτουργία φέτος τον Ιούλιο, και μπορεί να μεταφέρει έξι πυρηνικές τορπίλες «Ποσειδών». 

Οι τορπίλες είναι πυρηνικές και μπορούν θεωρητικά να διανύσουν απεριόριστες αποστάσεις μόλις εκτοξευθούν: είναι τηλεχειριζόμενες και παρομοιάζονται με drones στο χειρισμό τους. 

Η ανάλυση που είχε κάνει ο ΣΚΑΪ για την τορπίλη: 


Το 2018, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το ρωσικό υποβρύχιο Belgorod, ο Βλαντίμιρ Πούτιν καυχήθηκε ότι οι τορπίλες «Ποσειδών» μπορούσαν να διαπεράσουν τις άμυνες των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «καινοτόμο» όπλο. 

Το Belgorod εντοπίστηκε στην Αρκτική Θάλασσα στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας συναγερμό στο ΝΑΤΟ, με ειδικούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών να αναμένουν από τη Ρωσία να δοκιμάσει τις τορπίλες Poseidon. Αλλά την Πέμπτη, το CNN ανέφερε ότι το Belgorod επέστρεψε στη βάση του χωρίς να πραγματοποιήσει καμία δοκιμή. 

Οι αναλυτές λένε ότι η αποτυχία να δοκιμαστούν οι τορπίλες είναι σημάδι τεχνικών δυσκολιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ίσως αρχίζουν να είναι αποτελεσματικές. 

«Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ευρύτερης εικόνας και της πρόσφατης στρατιωτικής πρακτικής της Ρωσίας, που στέλνει κακά εκπαιδευμένους και ανεπαρκώς εξοπλισμένους στρατιώτες στην Ουκρανία», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης στο CNN. «Η ρωσική στρατιωτική βιομηχανία περνά δύσκολες στιγμές και μπορούμε επίσης να δούμε ότι οι δυτικές κυρώσεις σε στρατιωτικά αγαθά υψηλής τεχνολογίας έχουν αποτέλεσμα και πρέπει να συνεχιστούν».

Πάντως, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι καμία δοκιμή θα συνεπαγόταν την πυροδότηση του πυρηνικού μηχανισμού. Οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος θα προερχόταν από δυσλειτουργία του συστήματος πυρηνικής πρόωσης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους από τη ραδιενέργεια.

Οι διαθέσιμες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρηνική τορπίλη «Ποσειδών» έχει μήκος 24 μέτρα, η ταχύτητά της εκτιμάται ότι φτάνει τα 180 χλμ, ελέγχεται από τεχνητή νοημοσύνη και έχει εμβέλειά 10.000 χιλιομέτρων.

Τα εφιαλτικό σενάρια για το νέο όπλο του Πούτιν, αναφέρουν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει «τσουνάμι» μέχρι και 500 μέτρα, επηρεάζοντας με την έκκληση ραδιενέργειας το νερό σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι απολύτως ακατάλληλο για να υποστηρίξει ζωή.

Πηγή: cnn.com