Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διευκρίνισε χθες, Κυριακή, στους δημοσιογράφους ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει δράση κατά των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ και ότι έχουν σε μεγάλο βαθμό τηρήσει την υπόσχεσή τους να αφήνουν τους Αμερικανούς να προσεγγίζουν στο αεροδρόμιο με ασφάλεια.
Η Βρετανία σχεδιάζει να πιέσει τους ηγέτες της G7 να εξετάσουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν κατά τη συνάντηση της αναφερόμενης ομάδας των χωρών που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, για να συζητήσει την κρίση στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Ερωτηθείς αν θα υποστηρίξει τις βρετανικές πιέσεις για κυρώσεις σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν διαπράξουν βιαιότητες, ο Μπάιντεν δήλωσε, «Η απάντηση είναι ναι. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που κατά την τρέχουσα περίοδο προεδρεύει στην G7, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, κάλεσε χθες, Κυριακή, για την πραγματοποίηση της ψηφιακής διάσκεψης, μετά την ταχεία ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν.
Η Βρετανία πιστεύει ότι η G7 θα πρέπει να εξετάσει οικονομικές κυρώσεις και να παρακρατήσει τη χορήγηση βοήθειας στην περίπτωση που οι Ταλιμπάν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιτρέψουν στο Αφγανιστάν να εξελιχθεί σε έναν παράδεισο για τις ένοπλες ομάδες, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της βρετανικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε ανώνυμα, αλλά και ένα δυτικό διπλωμάτη.
«Είναι σημαντικό ότι η διεθνής κοινότητα θα συνεργαστεί για να εξασφαλίσει την ασφαλή απομάκρυνση, την πρόληψη εκδήλωσης μιας ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και την υποστήριξη των Αφγανών, ώστε να μη χαθούν όλα όσα έγιναν κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια», έγραψε ο Τζόνσον χθες στο Twitter.
Οι κυρώσεις κατά των Ταλιμπάν είναι απίθανο να εφαρμοστούν άμεσα, όπως δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ ήταν ο πρώτος που έθεσε το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων για την άσκηση πιέσεων στους Ταλιμπάν την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο Μπάιντεν βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό για τον χειρισμό της αποχώρησης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις συζητούν το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας που έληγε την 31η Αυγούστου για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, αλλά ελπίζει ότι αυτό δεν θα καταστεί αναγκαίο. Αποσαφήνισε ότι η Ουάσινγκτον θα εξετάσει μία παράταση, αν αυτό της ζητηθεί από τους συμμάχους των ΗΠΑ στη G7, αλλά συνεργάζεται στενά με αυτές τις χώρες, αλλά και άλλες, για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των πολιτών τους.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες ότι διέταξαν επιβατικά αεροσκάφη, προκειμένου να βοηθήσουν στην μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν.
Ο Μπάιντεν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ότι ο ίδιος και ο υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συνεργαστούν με άλλες χώρες για να καθορίσουν «σκληρούς όρους» για οποιαδήποτε συνεργασία ή αναγνώριση των Ταλιμπάν ανάλογα με τη μεταχείριση που θα έχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, αλλά και γενικότερα θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.