ΗΠΑ: Κυρώσεις και περιορισμοί στην έκδοση βίζας σε Ρώσους που συνδέονται με τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις βίζας σε τέσσερις, εμποδίζοντάς τους ίδιους αλλά και μέλη της οικογένειάς τους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Πέμπτη κυρώσεις και περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε τέσσερις Ρώσους πράκτορες που συμμετείχαν στη δηλητηρίαση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι το 2020.

Στους Alexey Alexandrov, Konstantin Kudryavtsev, Ivan Osipov και  Vladimir Panyaev επιβλήθηκαν κυρώσεις βάσει του Global Magnitsky Act «επειδή ενήργησαν ως πράκτορες ή για λογαριασμό ενός ατόμου σε θέμα που σχετίζεται με εξωδικαστικές δολοφονίες, βασανιστήρια ή άλλες κατάφωρες παραβιάσεις διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εναντίον ατόμων που επιδιώκουν να αποκαλύψουν παράνομη δραστηριότητα αξιωματούχων της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας», σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Και στους τέσσερις είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις υπό διαφορετική αρχή τον Αύγουστο του 2021.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις βίζας στους τέσσερις, εμποδίζοντάς τους ίδιους αλλά και μέλη της οικογένειάς τους να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι σημερινές ενέργειες υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν συνέπειες για την παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις αρχές που έχουν στη διάθεσή μας προκειμένου να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τέτοιες εξαιρετικές πράξεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε δήλωση την Πέμπτη.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Ναβάλνι κατέρρευσε σε πτήση από την πόλη Τομσκ της Σιβηρίας στη Μόσχα μετά από δηλητηρίαση με τον νευρικό παράγοντα Novichok. Μεταφέρθηκε στο Βερολίνο και νοσηλεύτηκε στη γερμανική πρωτεύουσα προτού επιστρέψει στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021. Έκτοτε βρίσκεται εκεί έγκλειστος.

Πηγή: skai.gr