Ο Μπλίνκεν στην Κίνα: Ζητούμενο η συνεννόηση

Το γεγονός πως η αμερικανική διπλωματία διατηρεί δίαυλο ανοιχτής επικοινωνίας με την κινεζική στο ανώτατο επίπεδο, αποτελεί σταθερά θετική είδηση.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, είχε «ειλικρινείς» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, στο Πεκίνο κατά την έναρξη των διήμερων συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα απέτυχαν να ξεπεράσουν τις πιο σοβαρές διαφωνίες τους αλλά, μπόρεσαν να τις συζητήσουν με δυνητικά εποικοδομητικό τρόπο συμφωνώντας να συνεχίσουν τη διεξαγωγή συνομιλιών, τόνισαν και οι δύο πλευρές.

Η Ουάσιγκτον υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος του ταξιδιού του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην κινεζική πρωτεύουσα είναι η σταθεροποίηση της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών καθώς αυτή παραμένει τεταμένη ενώ, από την πλευρά του, το Πεκίνο σημειώνει πως οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι «στο χαμηλότερο σημείο» τους και ξεκαθαρίζει ότι παραμένει προσηλωμένο στην οικοδόμηση μίας «σταθερής, προβλέψιμης και εποικοδομητικής» σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες,

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Κίνα εδώ και πέντε χρόνια και, το εν λόγω ταξίδι προκύπτει μόλις λίγους μήνες μετά την αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης Μπλίνκεν στο Πεκίνο εξαιτίας της υπόθεσης με τα κατασκοπευτικά, κατά την Ουάσιγκτον, μπαλόνια που πυροδότησε έναν νέο γύρο κρίσης ανάμεσα στις δύο δυνάμεις.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν  επέμεινε «στη σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε όλο το φάσμα των θεμάτων προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εσφαλμένης αντίληψης και εσφαλμένων εκτιμήσεων» με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να προσθέτει πως «το τρέχον καθεστώς των διμερών σχέσεων δεν εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας».  

Το γεγονός πως η αμερικανική διπλωματία διατηρεί δίαυλο ανοιχτής επικοινωνίας με την κινεζική στο ανώτατο επίπεδο, αποτελεί σταθερά θετική είδηση.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι προοπτικές για την επίτευξη σημαντικής προόδου ανάμεσα στις δύο πλευρές σε κάποιο από τα «αγκάθια» που χωρίζουν ΗΠΑ και Κίνα ήταν εξ αρχής περιορισμένες. Άλλωστε, από τη συνάντηση Μπλίνκεν – Γκανγκ δεν φάνηκε καμία διάθεση για υποχώρηση σε κάποια από τις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου είναι πολλές. Αφορούν στην Ταϊβάν, στο εμπόριο, στα ανθρώπινα δικαιώματα σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ καθώς επίσης και στην κινεζική πολιτική στη Νότια Σινική Θάλασσα και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «η Κίνα ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υιοθετήσουν μία αντικειμενική και ορθολογική αντίληψη για την Κίνα. Θα συνεργαστούν με την Κίνα προς την ίδια κατεύθυνση, θα στηρίζουν τα πολιτικά θεμέλια των διμερών σχέσεων και θα χειρίζονται τα απρόσμενα, σποραδικά γεγονότα με ήρεμο, επαγγελματικό και ορθολογικό τρόπο».

Ο Άντονι Μπλίνκεν επέμεινε στη σημασία της διπλωματίας καθιστώντας σαφές ότι η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να αποσυνδεθεί από το Πεκίνο και κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ στις ΗΠΑ ώστε να του ανταποδώσει τη φιλοξενία. Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, τόνιζε πως ελπίζει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τους επόμενους μήνες.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών έλαβε χώρα τον περασμένο Νοέμβριο και ήταν η πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δύο από τότε που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα ο Μπάιντεν. Πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας στο περιθώριο της συνάντησης των G20 και διήρκησε τρεις ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε, από κοινού, οι τόνοι να πέσουν παρά τις διαφορές.

Σήμερα οι επαφές Μπλίνκεν στο Πεκίνο θα συνεχιστούν ενώ, άγνωστο παραμένει εάν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κίνας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα αγκάθια ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις παραμένουν αλλά, σύμφωνα τουλάχιστον, και με τις δύο πλευρές, τέθηκαν βάσεις για συζητήσεις με στόχο να σταθεροποιηθεί η σχέση μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Πηγή: skai.gr