Ακολουθώντας τον υπουργό Άμυνας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας, της Μοσάντ, θα ταξιδέψει εντός ημερών στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, δήλωσε χθες Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτερος αξιωματούχος του Ισραήλ.
Ο Ντέιβιντ Μπαρνέα «θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον (...) για συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών στο Κογκρέσο όσον αφορά τη συμφωνία με το Ιράν», δήλωσε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Το Ισραήλ διεξάγει το τρέχον διάστημα διπλωματική επίθεση της «ύστατης στιγμής» για να προσπαθήσει να πείσει τη Δύση να μην ανανεώσει τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας —επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ)—, που υπογράφτηκε το 2015. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία τρία χρόνια αργότερα.
Οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να «πάψουν» να διαπραγματεύονται με την Τεχεράνη, καθώς εάν υπάρξει συμφωνία το Ιράν θα κερδίσει «δισεκατομμύρια» δολάρια και θα «αποσταθεροποιήσει» τη Μέση Ανατολή, επιχειρηματολόγησε την περασμένη Τετάρτη ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ μιλώντας στον ξένο Τύπο στην Ιερουσαλήμ.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία ενόψει των νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ την 1η Νοεμβρίου, διευκρίνισε ότι δεν εναντιώνεται σε κάθε ενδεχόμενη συμφωνία, αλλά δεν τάσσεται υπέρ αυτής που διαπραγματεύονται το τρέχον διάστημα από τη μια πλευρά το Ιράν και από την άλλη οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία.
«Το κράτος του Ισραήλ δεν αντιτίθεται σε μια συμφωνία. Είναι τόσο εφικτό όσο και απαραίτητο να ωθηθεί το Ιράν να υπογράψει καλύτερη συμφωνία, μια συμφωνία που οι ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει πιο μακρόχρονη και πιο ενισχυμένη», είπε χθες Κυριακή ο κ. Λαπίντ στον ισραηλινό Τύπο.
«Πιο μακρόχρονη σημαίνει συμφωνία χωρίς ημερομηνία λήξης, όπως έχει εισηγηθεί ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πιο ενισχυμένη σημαίνει ότι η συμφωνία θα θίγει επίσης το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και την εμπλοκή της χώρας αυτής στην τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.
Για να επιτευχθεί τέτοια συμφωνία το Ιράν πρέπει να τεθεί υπό την πίεση «αξιόπιστης στρατιωτικής απειλής», συμπλήρωσε ο κ. Λαπίντ, διαμηνύοντας ότι ο ισραηλινός στρατός και η Μοσάντ έλαβαν «την οδηγία να προετοιμαστούν για όλα τα σενάρια».
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Αγιάλ Χουλάτα, και ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, επισκέφθηκαν τις τελευταίες ημέρες την Ουάσινγκτον για συνομιλίες σχετικά με τον φάκελο αυτό νευραλγικής σημασίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.