ΚΑΙΡΟΣ

Διάσημες γυναίκες «μακελάρισσες» στην ιστορία των ΗΠΑ

Η 16χονη Μπρέντα που «δεν της άρεσαν οι Δευτέρες» και άλλες ιστορίες γυναικών που πήραν όπλο και σκόρπισαν μαζικά τον τρόμο και τον θάνατο

Η 28χρονη διεμφυλική Όντρεϊ Χέιλ, που σκόρπισε χθες τον θάνατο σε δημοτικό σχολείο του Νάσβιλ – στο οποίο κάποτε ήταν και η ίδια μαθήτρια – είναι μόλις η πέμπτη γυναικά μαζική δολοφόνος (mass shooter) στην ιστορία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του The Violence Project, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 2% των ατόμων που έχουν κάνει μαζικές επιθέσεις σε όλες τις ΗΠΑ. Με βάση τα στοιχεία από τους 192 mass shouters που έχουν καταγραφεί από το 1966 (μαζί με το μακελειό στο Νάσβιλ), μόλις 5 είναι γυναίκες. 

Εν τω μεταξύ, ξεχωριστά στοιχεία που συγκέντρωσε το FBI δείχνουν ότι μόνο ένα από τα 61 περιστατικά μαζικών πυροβολισμών που πραγματοποιήθηκαν το 2021 έγινε από γυναίκα.

Από τις πιο διαβόητες «μακελάρισσες» - αν και δεν περιλαμβάνεται στην λίστα του The Violence Project, ήταν η Μπρέντα Σπένσερ (Brenda Spencer), που το 1979, σε ηλικία μόλις 16 ετών, εισέβαλε οπλισμένη σε δημοτικό σχολείο του Κλίβελαντ, σκοτώνοντας 2 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 8 μικρούς μαθητές.

Όταν οι αστυνομικοί ρώτησαν την 16χρονη Μπρέντα γιατί το έκανε, εκείνη απάντησε με την διάσημη φράση: «Δεν μου αρέσουν οι Δευτέρες». Η Μπρέντα σήμερα παραμένει φυλακισμένη στην Καλιφόρνια

Στα πιο πρόσφατα χρόνια, υπήρξαν πολλές άλλες γυναίκες υψηλού προφίλ μαζικής ένοπλης επίθεσης. 

Το 2015, η Tashfeen Malik και ο σύζυγός της Syed Farook έσπειραν τον θάνατο σε μια εγκατάσταση κοινωνικών υπηρεσιών στο San Bernardino της Καλιφόρνια όταν άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους  και τραυματίζοντας άλλους 17.

Ο επιθεωρητής υγείας της κομητείας San Bernardino Farook και η σύζυγός του Malik άνοιξαν πυρ σε μια συνάντηση των συναδέλφων του Farook και σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία

Το 2018, η 39χρονη Nasim Aghdam εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία του Youtube κοντά στο Σαν Φρανσίσκο. Άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως – τραυματίζοντας ευτυχώς μόνο τρεις ανθρώπους - προτού αυτοκτονήσει στη συνέχεια με το όπλο της. Ο λόγος - σύμφωνα με την αστυνομία - είναι ότι είχε «δυσαρεστηθεί» από την πλατφόρμα, καθώς πίστευε ότι η εταιρεία λογόκρινε τα βίντεο της. 

Η Νασίμ Ναζαφί Αγντάμ, 39 ετών, που γεννήθηκε στο Ιράν αλλά κατοικούσε στο Σαν Ντιέγκο, είχε κάνει πολλές αναρτήσεις στα περσικά και τα αγγλικά εναντίον του YouTube

Χρόνια νωρίτερα, το 2006, η Τζένιφερ Σαν Μάρκο (Jennifer San Marco) σκότωσε έξι υπαλλήλους ταχυδρομίου σε ένα κέντρο διαλογής στη Γκολέτα της Καλιφόρνια. όπου εργαζόταν κάποτε. Λίγο νωρίτερα, είχε πυροβολήσει και σκοτώσει έναν πρώην γείτονά της στην περιοχή της Σάντα Μπάρμπαρα.

Η χαμογελαστή και υπεράνω πάσης υποψίας Τζένιφερ αυτοκτόνησε με το όπλο της μετά το μακελειό
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ