ΚΑΙΡΟΣ

Οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα ενόψει των εκλογών

Συμφωνία κυβέρνησης Μαδούρο και αντιπολίτευσης για τις εκλογές  

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως αποφάσισε να προχωρήσει σε περιορισμένη χαλάρωση των κυρώσεων που επιβάλλει σε βάρος της Βενεζουέλας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μια ημέρα νωρίτερα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο και η αντιπολίτευση ενόψει της διεξαγωγής προεδρικών εκλογών το 2024.

Ωστόσο η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε πως αναμένει «όλοι» οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης να μπορέσουν να πάρουν μέρος στη διαδικασία αυτή και πως αν δεν γίνει αυτό, ενδέχεται να πάρουν πίσω την απόφαση.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η Ουάσιγκτον γνωστοποίησε στην κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο ότι αναμένει να παρουσιαστεί ως τα τέλη του Νοεμβρίου «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ταχεία διαδικασία για την αποκατάσταση όλων των υποψηφίων».

«Όλοι όσοι θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν», πρόσθεσε, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις πως θα διεξαχθούν δίκαιες και ανταγωνιστικές εκλογές.

Αξίωσε ακόμη την απελευθέρωση «όλων των άδικα κρατούμενων Αμερικανών υπηκόων και των πολιτικών κρατουμένων» στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Η αναγγελία της χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων, στους τομείς του πετρελαίου, του αερίου και του χρυσού, ακολουθεί την υπογραφή προχθές Τρίτη από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στα Μπαρμπάντος με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, για τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να οργανωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Ωστόσο, η συμφωνία εξαιρεί υποψήφιους που έχει κριθεί πως δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν βάσει «της νομοθεσίας στη Βενεζουέλα».

Η Μαρία Κορίνα Ματσάδο, το φαβορί της διαδικασίας της αντιπολίτευσης για την ανάδειξη την Κυριακή της ή του υποψηφίου της που θα αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Μαδούρο το 2024, είναι ανάμεσα στα στελέχη της που τυπικά δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για το κορυφαίο αξίωμα.

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν χθες Τετάρτη το βράδυ τόνισαν πως υπάρχει η «κατανόηση» στην Ουάσιγκτον πως το Καράκας δεσμεύτηκε να «ανοίξει τον δρόμο» ώστε να συμμετάσχουν οι υποψήφιοι που έχουν αποκλειστεί για διάφορους νομικούς λόγους από τις εκλογές.

«Η μη τήρηση των όρων αυτής της συμφωνίας θα οδηγούσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τα μέτρα που έλαβαν», διεμήνυσε ο κ. Μπλίνκεν.

«Όπως προβλέπει η πολιτική των ΗΠΑ για τις κυρώσεις, σε αντίδραση σε αυτές τις δημοκρατικές εξελίξεις, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε γενικές άδειες που επιτρέπουν συναλλαγές συνδεόμενες με τους τομείς του αερίου του αερίου, του πετρελαίου, καθώς και του χρυσού» της Βενεζουέλας, διευκρίνισε σε δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός αρμόδιος για τη συλλογή πληροφοριών για οικονομικά ζητήματα, για τις κυρώσεις και για την τρομοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση επιτρέπει εκ νέου την αγορά αερίου και πετρελαίου της Βενεζουέλας για έξι μήνες, χρονική περίοδο που μπορεί να ανανεωθεί, αν «η Βενεζουέλα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας για τις εκλογές».

Για τον τομέα του χρυσού, δεν προβλέπεται συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, με το υπουργείο Οικονομικών να δικαιολογεί αυτή την απόφαση επικαλούμενο τη βούλησή του να «μειώσει τις αγοραπωλησίες χρυσού στη μαύρη αγορά».

Οι ΗΠΑ επιτρέπουν επίσης ξανά τις αγοραπωλησίες αξιόγραφων της Βενεζουέλας στη δευτερογενή αγορά –εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση στην πρωτογενή–, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Η χαλάρωση των κυρώσεων στον τομέα του πετρελαίου ήταν πολυαναμενόμενη από τις αγορές, που ανέμεναν αυτή τη θετική εξέλιξη με ανυπομονησία τις τελευταίες ημέρες, κάτι που οδήγησε σε μείωση τις τιμές του μαύρου χρυσού παρά τον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς και τους κινδύνους κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Άλλες αμερικανικές κυρώσεις πάντως, όπως το πάγωμα κρατικών πόρων, παραμένουν σε ισχύ.

Αεροσκάφος από τις ΗΠΑ που μετέφερε 130 απελαθέντες πολίτες της Βενεζουέλας έφθασε εξάλλου χθες στο αεροδρόμιο του Καράκας. Πρόκειται για την πρώτη πτήση του είδους, έπειτα από συμφωνία που έκλεισαν πρόσφατα οι κυβερνήσεις των δυο κρατών.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα δεν αναγνώρισε την επανεκλογή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο το 2018 στις εκλογές από τις οποίες απείχε κατά το μεγαλύτερο μέρος της και χαρακτήρισε απάτη. Αρκετές κυβερνήσεις δεν αναγνώρισαν ούτε αυτές τις εκλογές.

Το 2019, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν κυρώσεις που είχαν επιβάλει για πρώτη φορά το 2015, έπειτα από την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Εκείνη τη χρονιά άλλωστε η Ουάσιγκτον και μέρος της διεθνούς κοινότητας αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο του κοινοβουλίου που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος. Όμως τον Ιανουάριο, η αντιπολίτευση αποφάσισε να βάλει τέλος στην μεταβατική προεδρία του, κρίνοντας πως δεν εκπλήρωσε τον στόχο της πολιτικής αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ