ΗΠΑ: Aνησυχία για τον Αμερικανό στρατιώτη, που πέρασε στη Βόρεια Κορέα

Η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο έχει γίνει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

Ένας Αμερικανός στρατιώτης κρατείται στη Βόρεια Κορέα αφού διέσχισε τα σύνορα από τη Νότια Κορέα χωρίς άδεια, επιβεβαίωσε ο αμερικανικός στρατός. Η κρίση έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο μεταξύ των δύο χωρών με τις ΗΠΑ να καλούν τους πολίτες τους να μείνουν μακριά από τη χώρα αυτή.

Τι έγινε στα σύνορα;

Ο αμερικανικός στρατός τον αναγνώρισε ως τον Στρατιώτη Τράβις Τ. Κινγκ, ο οποίος εντάχθηκε στις δυνάμεις του το 2021 και αντιμετώπιζε πειθαρχικά μέτρα.

«Ο Κινγκ πέρασε στη Βόρεια Κορέα την Τρίτη αυτοβούλως και χωρίς εξουσιοδότηση» είπε ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin.

Σύμφωνα με το BBC, εκείνη την ώρα τον Κινγκ συνόδευαν πίσω στις ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει πειθαρχικές ποινές, αλλά φαίνεται ότι έδωσε στο συνοδό του το δελτίο στο αεροδρόμιο Incheon αντί να επιβιβαστεί σε πτήση. Στη συνέχεια βγήκε από τον τερματικό σταθμό προς το συνοριακό πέρασμα περίπου 54 χιλιόμετρα μακριά. Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην ίδια περιοδεία στα σύνορα περιέγραψε ότι άκουσε τον στρατιώτη να γελάει δυνατά πριν τρέξει.

Η Διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία διαχειρίζεται το DMZ, είπε ότι πιστεύει ότι ο στρατιώτης βρίσκεται τώρα υπό κράτηση στο Βορρά. Ανώτερος διοικητής των ΗΠΑ είπε ότι δεν υπήρξε καμία επαφή με τον στρατιώτη και ότι το περιστατικό ερευνάται από τις αμερικανικές δυνάμεις στην Κορέα ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είπε ότι το κύριο μέλημα του Πενταγώνου είναι η κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο στρατιώτης και αν είναι καλά.

Τι ξέρουμε για τον στρατιώτη;

Ο Κινγκ που είναι ανιχνευτής ιππικού, ειδικός αναγνώρισης, αντιμετώπιζε πειθαρχικά μέτρα αφού κρατήθηκε στη Νότια Κορέα με κατηγορίες για επίθεση, σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους.

Μήνες πριν καταφύγει στη Βόρεια Κορέα, o Κινγκ αντιμετώπισε δύο κατηγορίες για επίθεση και ζημιά σε αστυνομικό αυτοκίνητο, σύμφωνα με δικαστική απόφαση και δικηγόρο που τον εκπροσωπούσε.

Πριν από μια εβδομάδα, αφέθηκε ελεύθερος στο Camp Humphreys, μια στρατιωτική βάση στη Νότια Κορέα. Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο Κίνγκ επρόκειτο να ταξιδέψει στο Fort Bliss στο Τέξας. Σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, φαίνεται ότι η κίνησή του ήταν προσχεδιασμένη.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για τις ΗΠΑ;

Η πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο έχει γίνει προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ημέρα που ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο έφτασε στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας, γεγονός που ερμηνεύεται ως επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ που εξόργισε τους Βορειοκορεάτες. Η κίνηση ήταν απάντηση των ΗΠΑ στις νέες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας τα τελευταία χρόνια.

Ο στρατιώτης θα μπορούσε δυνητικά να γίνει ένα νέο διαπραγματευτικό χαρτί για τη Βόρεια Κορέα εναντίον των ΗΠΑ. 

Στα παρασκήνια, διπλωμάτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι προσπαθούν απεγνωσμένα να μιλήσουν με τους Βορειοκορεάτες για να μάθουν τι συμβαίνει, αλλά η εμπλοκή τους στην υπόθεση παραμένει δύσκολη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζει το BBC.

Το Πεντάγωνο προσπάθησε να έρθει σε επαφή, αλλά καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις, η σουηδική πρεσβεία στην Πιονγκγιάνγκ  έχει εμπλακεί στη διαπραγμάτευση εκ μέρους των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, το διπλωματικό της προσωπικό δεν βρίσκεται στη χώρα, λόγω του συνεχιζόμενου κλεισίματος των συνόρων.

Τόσο η Διοίκηση του ΟΗΕ, που διοικεί τη συνοριακή περιοχή, όσο και ο στρατός της Νότιας Κορέας έχουν απευθείας τηλεφωνικές γραμμές με τον στρατό της Βόρειας Κορέας, που καλούν καθημερινά για να κάνουν check-in, αν και οι Βορειοκορεάτες δεν ανταποκρίνονται  πάντα. Η Διοίκηση του ΟΗΕ λέει ότι έχει επικοινώνησε με τη Βόρεια Κορέα μέσω αυτού του καναλιού, αλλά δεν έχει γίνει σαφές εάν έχουν απαντήσει.

Πηγή: skai.gr