IDF: Στόχος η «διχοτόμηση» της Γάζας και ο «ιστός της αράχνης», τα τούνελ της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχει επεκτείνει σημαντικά τόσο τον αριθμό των δυνάμεών του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας όσο και την περιοχή στην οποία επιχειρεί

Μαίνονται σφοδρές οι χερσαίες μάχες, στη Λωρίδα της Γάζας, με τον IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) να επιχειρεί να κόψει στα δύο τη Γάζα, και προοδευτικά να καταστρέψει τον «ιστό της αράχνης» δηλαδή τα δαιδαλώδη τούνελ της Χαμάς που «αιμοδοτούν» με όπλα και εφόδια την οργάνωση παρέχοντας κάλυψη και δυνατότητα αιφνιδιασμού.

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έχει επεκτείνει σημαντικά τόσο τον αριθμό των δυνάμεών του στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όσο και την περιοχή στην οποία επιχειρεί. Ο στόχος των επιπλέον δυνάμεων είναι να «διχοτομήσουν» τη λωρίδα προκειμένου να διασπάσουν τις δυνάμεις της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και την ίδια την Πόλη της Γάζας, από την υπόλοιπη λωρίδα. Οι δυνάμεις που εισήλθαν στη λωρίδα συνάντησαν αντίσταση και πολλά μέλη της Χαμάς εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Κατά τη διάρκεια των εμπλοκών με τρομοκράτες στη Λωρίδα της Γάζας, αρκετές τρομοκρατικοί πυρήνες που προσπάθησαν να επιτεθούν στις ισραηλινές δυνάμεις αναχαιτίστηκαν από στρατεύματα του IDF, με την υποστήριξη ελικοπτέρων της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και drones, τονίζεται. Τα στρατεύματα κατέστρεψαν επίσης τρομοκρατικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των εκτοξευτών αντιαρματικών πυραύλων και άλλων θέσεων εκτόξευσης. Επιπλέον, ο IDF αναφέρει ότι σκότωσε τέσσερα ηγετικά στελέχη της Χαμάς τις τελευταίες ώρες. 

Ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν σύμφωνα με μαρτυρίες το πρωί της Δευτέρας στα περίχωρα της Πόλης της Γάζας, ενώ βρισκόμαστε στην 24η μέρα του πολέμου. Τα ισραηλινά τανκς απέκοψαν βασικό οδικό άξονα από τα βόρεια προς τα νότια της κατεστραμμένης Γάζας. 

Οι μάρτυρες λένε ότι τανκς εθεάθησαν στην περιοχή Ζεϊτούν. «Έχουν αποκόψει τη λεωφόρο Σαλαχεντίν και πυροβολούν εναντίον οποιοδήποτε όχημα προσπαθήσει να την περάσει», δήλωσε ένας κάτοικος.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού (IDF) Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι μεγαλύτερες δυνάμεις εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη ημέρα, καθώς ο στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του.

«Μέσα στη νύχτα, τα στρατεύματα εξολόθρευσαν δεκάδες τρομοκράτες που οχυρώθηκαν στα κτίρια και προσπάθησαν να επιτεθούν στις δυνάμεις που κινούνταν προς την κατεύθυνσή τους» είπε, προσθέτοντας ότι οι μάχες συνεχίζονται.

«Διεξάγουμε μια εκτεταμένη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα… δυνάμεις κινούνται προς τους τρομοκράτες, οι τρομοκράτες οχυρώνονται σε κτίρια και εμείς τους επιτιθέμεθα από αέρος», προσθέτει ο Χάγκαρι.

Σε περισσότερες από 600 ανέρχονται οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ με κύριο στόχο την Πόλη της Γάζας, ανέφεραν νωρίτερα οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.
Οι IDF ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίστηκαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας τη νύχτα, με στρατεύματα να σκοτώνουν δεκάδες μέλη της Χαμάς.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε ότι «οι χερσαίες δυνάμεις σκότωσαν τρομοκράτες που εγκλωβίστηκαν σε κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας και προσπάθησαν να επιτεθούν στα στρατεύματα».

Σε ένα περιστατικό, τα χερσαία ισραηλινά στρατεύματα κατηύθυναν την Πολεμική Αεροπορία να πραγματοποιήσει επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε κτίριο της Χαμάς, σκοτώνοντας περισσότερους από 20 ενόπλους, σύμφωνα με τον IDF.

Παράλληλα, στο μέτωπο της Δυτικής Όχθης, οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκαν τρία μέλη της Χαμάς, μεταξύ αυτών και ηγετικό στέλεχος.

Σημειώνεται ότι η πολιορκία στη Γάζα κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες Κυριακή ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.
 

Ισραηλινή μπουλντόζα εισβάλλει στην Τζενίν 

Επιδρομή στη Δυτική Όχθη, και συγκεκριμένα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής ο ισραηλινός στρατός με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα.

Η επιδρομή περιγράφεται ως επιχείρηση «μεγάλης κλίμακας», με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA να αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στην Τζενίν με περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα, ανάμεσά τους και δύο μπουλντόζες στρατιωτικού τύπου. Επίσης περικύκλωσαν τις περιοχές γύρω από το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα.

Weam Al-Hanoun, one of the first founders of the Jenin Brigade with martyr Jamil Al-Amouri, has ascended to martyrdom after being shot by the IOF during the ongoing clashes in Jenin. pic.twitter.com/oGZfE2McbQ

— One Ummah 🇵🇸 (@OneUmmahTR) October 30, 2023

Το παλαιστινιακό πρακτορείο αναφέρει ότι τρία άτομα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην Τζενίν, εν μέσω πληροφοριών για σφοδρές μάχες στην πόλη της Δυτικής Όχθης. Ένας εξ αυτών ο Wiam Hanoun, ο οποίος αναγνωρίζεται στο διαδίκτυο ως ιδρυτής του βραχίονα της Ισλαμικής Τζιχάντ, Ταξιαρχία Τζενίν. 

#WATCH : The Israeli forces bulldozer removes and confiscates the Horse Roundabout, a landmark in the city of Jenin, and violent confrontations occur in the vicinity of Jenin Governmental Hospital. #WestBank #Palestine #GazaUnderAttack #WestBankUnderAttack #Israel #GazaWarpic.twitter.com/jp8Hjpcrjy

— upuknews (@upuknews1) October 30, 2023

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τα ισραηλινά στρατεύματα να συνεχίζουν να επιχειρούν στην πόλη μετά το φως της ημέρας.
 

قوات الاحتلال تنفذ عمليات تدمير واسعة في جنين. pic.twitter.com/MohGcwv9YG

— شبكة قدس الإخبارية (@qudsn) October 30, 2023

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και η Σιν Μπετ – η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ – επιβεβαίωσαν αεροπορική επιδρομή στη Τζενίν.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, υποστηρίζουν ότι έπληξαν υπόγειο καταφύγιο στην περιοχή του τεμένους, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Η Σιν Μπετ και οι IDF ισχυρίζονται ότι είχαν πληροφορίες για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζε ο συγκεκριμένος πυρήνας. Έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που – σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση – δείχνουν μια καταπακτή που οδηγούσε από το τέμενος στο υπόγειο καταφύγιο, καθώς και διάγραμμα του χώρου στον οποίο αποθηκεύονταν όπλα και πυρομαχικά.


 

Ο "ιστός της αράχνης"

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε μερικές από τις σήραγγες κάτω από τον θύλακα που χρησιμοποιούνται από τους ισλαμιστές για τη μεταφορά όπλων και ανθρώπων χωρίς να εντοπίζονται από την ισραηλινή αεροπορική επιτήρηση. Ένας από τους ομήρους που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη Χαμάς περιέγραψε ότι τον έφεραν σε ένα βαθύ, υγρό υπόγειο δίκτυο σηράγγων, το οποίο ονόμασε «ιστό αράχνης». 

Το μέγεθος των τούνελ ποικίλλει, αλλά οι πιο εξελιγμένες είναι ενισχυμένες με σκυρόδεμα και είναι αρκετά ψηλές ώστε να μπορεί να είναι όρθιος ένας άνδρας με μέσο ύψος. Συχνά περιλαμβάνουν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και επικοινωνίας.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας του για την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χτύπησε μερικές από τις σήραγγες κάτω από τον θύλακα που χρησιμοποιούνται από τους ισλαμιστές για τη μεταφορά όπλων και ανθρώπων χωρίς να εντοπίζονται από την ισραηλινή αεροπορική επιτήρηση. Ένας από τους ομήρους που απελευθερώθηκε πρόσφατα από τη Χαμάς περιέγραψε ότι τον έφεραν σε ένα βαθύ, υγρό υπόγειο δίκτυο σηράγγων, το οποίο ονόμασε «ιστό αράχνης». 

Το μέγεθος των τούνελ ποικίλλει, αλλά οι πιο εξελιγμένες είναι ενισχυμένες με σκυρόδεμα και είναι αρκετά ψηλές ώστε να μπορεί να είναι όρθιος ένας άνδρας με μέσο ύψος. Συχνά περιλαμβάνουν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και επικοινωνίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Ισραηλινοί δεν στοχεύουν μόνο την Πόλη της Γάζας, και κινούνται παραλιακά, σε περιοχή που δεν είναι τόσο κατοικημένη, και να φτάσουν μέχρι το Άλ Σάτι το προσφυγικό στρατόπεδο στα παράλια, από όπου εκτιμάται ότι ξεκινούν ουσιαστικά όλες οι στοές της Γάζας. Ο IDF εκτιμά ότι το δίκτυο της Χαμάς ξεκινά από εκεί, και από εκεί μπορεί να πλημμυρίσει όλο το δίκτυο της Χαμάς από τη θάλασσα.

Πηγή: skai.gr