Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κρούει το καμπανάκι για τη μείωση των γεννήσεων: «Στο χείλος της καταστροφής η χώρα»

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην Ιαπωνία, καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων ενώ μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που τους παρέχουν βοήθεια

Τα ποσοστά γεννήσεων στην Ιαπωνία βρίσκονται «στο χείλος της καταστροφής», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η χώρα κινδυνεύει να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνία λόγω της πτώσης του ποσοστού γεννήσεων.

Το μότο που ακολουθεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φούμιο Κισίντα είναι «τώρα ή ποτέ».

Σύμφωνα με το BBC, η Ιαπωνία με πληθυσμό 125 εκατομμυρίων εκτιμάται ότι είχε λιγότερες από 800.000 γεννήσεις πέρυσι. Στη δεκαετία του 1970, ο αριθμός αυτός ήταν πάνω από δύο εκατομμύρια.

Τα ποσοστά γεννήσεων επιβραδύνονται σε πολλές χώρες, αλλά το ζήτημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στην Ιαπωνία, καθώς το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ηλικιωμένων ενώ μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων που τους παρέχουν βοήθεια.

Η Ιαπωνία έχει τώρα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω στον κόσμο - περίπου 28% - μετά το Μονακό, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η Ιαπωνία βρίσκεται στα πρόθυρα του αν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία», είπε ο Κισίντα στους νομοθέτες και πρόσθεσε πως «η εστίαση της προσοχής στις πολιτικές σχετικά με τα παιδιά και την ανατροφή των παιδιών είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να περιμένει και δεν μπορεί να αναβληθεί», τονίζοντας πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να διπλασιάσει τις δαπάνες της για προγράμματα που σχετίζονται με τα παιδιά.

Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τις δαπάνες της για προγράμματα που σχετίζονται με τα παιδιά. Μια νέα κυβερνητική υπηρεσία που θα επικεντρωθεί στο θέμα θα συσταθεί τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι ιαπωνικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να προωθήσουν παρόμοιες στρατηγικές στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Η πτώση των ποσοστών γεννήσεων στη χώρα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κόστους ζωής, των περισσότερων γυναικών στην εκπαίδευση και στην εργασία, καθώς και μεγαλύτερη πρόσβαση στην αντισύλληψη, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να επιλέγουν να κάνουν λιγότερα παιδιά.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ανέφερε την πρώτη της μείωση πληθυσμού εδώ και 60 χρόνια.

Πηγή: skai.gr