ΚΑΙΡΟΣ

Η Ιαπωνία ανεβάζει το όριο σεξουαλικής συναίνεσης στα 16 έτη από τα 13 και επαναπροσδιορίζει τον όρο «βιασμός»

Ο ορισμός του βιασμού διευρύνθηκε σε «μη συναινετική σεξουαλική επαφή» από «αναγκαστική σεξουαλική επαφή» 

Η Ιαπωνία ψήφισε νόμους που επαναπροσδιορίζουν τον βιασμό και αυξάνουν την ηλικία συναίνεσης σε μια σημαντική αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά το σεξουαλικό έγκλημα.

Ο ορισμός του βιασμού διευρύνθηκε σε «μη συναινετική σεξουαλική επαφή» από «αναγκαστική σεξουαλική επαφή» που ήταν πριν ευθυγραμμίζοντας τον ορισμό της ιαπωνικής νομοθεσίας με άλλες χώρες.

Η νόμιμη ηλικία συναίνεσης, που προηγουμένως ήταν μόλις 13 ετών, αυξήθηκε πλέον στα 16 έτη.

Οι νέοι νόμοι ψηφίστηκαν από την Άνω Βουλή και το κοινοβούλιο της Ιαπωνίας- την Παρασκευή. Σκιαγραφούν ρητά οκτώ σενάρια όπου είναι δύσκολο για ένα θύμα να «διαμορφώσει, να εκφράσει ή να εκπληρώσει μια πρόθεση να μην συναινέσει» στη σεξουαλική επαφή.

Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις όπου το θύμα είναι μεθυσμένο ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ή υπόκεινται σε βία ή απειλές· ή είναι «φοβισμένος ή έκπληκτος». Ένα άλλο σενάριο φαίνεται να περιγράφει μια κατάχρηση εξουσίας, όπου το θύμα «ανησυχεί» για τις συνέπειες της άρνησης.

Η νέα νομοθεσία απαγορεύει επίσης τη «φωτογραφική ηδονοβλεψία» που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τη μυστική μαγνητοσκόπηση σεξουαλικών πράξεων.

Αυτή είναι μόνο η πρώτη φορά που η Ιαπωνία αλλάζει την ηλικία συναίνεσής της από τη θέσπισή της το 1907.

Πηγή: skai.gr