Οικιακές βοηθοί στα Εμιράτα καταγγέλλουν πως τις πωλούν στα social media, τις κακοποιούν και ζουν σε άθλια καταλύματα

Οι γυναίκες αυτές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης με τρόπο που θυμίζει δουλεία - «Δουλεύουμε 18 ώρες την ημέρα για 327 δολάρια»

Γυναίκες που αναζητούν δουλειά ως οικιακές βοηθοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναφέρουν ότι κρατούνται σε άθλια καταλύματα και κακοποιούνται ενώ ακόμη ισχυρίζονται πως τα γραφεία που υποτίθεται ότι τις προσλαμβάνουν, τις πωλούν μέσω εφαρμογών και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης σε οικιακούς εργοδότες.

Όπως αναφέρει ο Guardian μέσω συνεντεύξεων που πραγματοποίησε σε βάθος χρόνου με 14 γυναίκες από την ανατολική Αφρική και τις Φιλιππίνες που διηγήθηκαν τις ιστορίες τους, αποκάλυψε ότι οι γυναίκες αυτές κρατήθηκαν αιχμάλωτες, τους φέρθηκαν βίαια και δεν τους έδιναν φαγητό.

Οι γυναίκες αυτές πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης με τρόπο που θυμίζει δουλεία, ενώ μάλιστα εργοδότες χρεώνουν λιγότερο για τις υπηρεσίες μαύρων οικιακών βοηθών και τους λένε ότι δεν χρειάζεται καν να τους παρέχουν κατάλληλα υπνοδωμάτια.

Η μαρτυρία των γυναικών δείχνει τη ζοφερή κατάσταση για τη ζωή τους καθώς περιμένουν έναν εργοδότη να τους αναλάβει.

«Κοιμόμασταν 8 - 9 γυναίκες μαζί στο πάτωμα»

«Τη στιγμή που προσγειωθήκαμε πήραμε τα διαβατήριά μας. Μετά πήγαμε σε ένα σπίτι. Σε ένα μικρό δωμάτιο κοιμόμασταν οκτώ ή εννιά από εμάς. Η χρήση κινητών τηλεφώνων δεν επιτρεπόταν», λέει η Μαργαρίτα, μια Φιλιππινέζα που προσλήφθηκε από ένα πρακτορείο στο Εμιράτο του Ατζμάν και συμπληρώνει «κοιμόμασταν στο πάτωμα μέχρι να μας προσλάβει κάποιος».

Οι γυναίκες που μετέβησαν στα Ηνωμένα Αραβιικά περίμεναν να ξεκινήσουν αμέσως τη δουλειά σε κάποιο σπίτι, ωστόσο ηταν κλειδωμένες στο κατάλυμα του πρακτορείου τους για αρκετούς μήνες χωρίς να παίρνουν από πουθενά χρήματα.

«Αφού με χτύπησαν μου πήραν το κινητό»

Συγκεκριμένα, η 28χρονη Αντζέλικα Πάιν, κρατήθηκε για τέσσερις μήνες από μια υπηρεσία το 2019. Ισχυρίζεται ότι δέχθηκε βίαια επίθεση από μια γυναίκα μέλος του προσωπικού. «Έχει κακή διάθεση. Με κλώτσησε, με πέταξε στο δωμάτιό της, μου τράβηξε τα μαλλιά, με χαστούκισε στο πρόσωπό μου και πήρε και προσωπικά μου πράγματα όπως το κινητό μου», λέει η ίδια.

Ορισμένες έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους αφού έλαβαν βοήθεια επαναπατρισμού από τις πρεσβείες τους, και πλέον είναι σε θέση να μιλήσουν στον Τύπο. Ωστόσο, αρκετές δήλωσαν στον Guardian ότι γνωρίζουν προσωπικά άλλες γυναίκες που έχουν κρατηθεί παράνομα σε καταλύματα.

Δουλεύουν 18 ώρες την ημέρα για 327 δολάρια

Η 34χρονη Mary από την Κένυα, αναφέρει ότι θέλει να αφήσει τον εργοδότη της. Είναι εξαντλημένη καθώς εργάζεται περισσότερες από 18 ώρες κάθε μέρα, χωρίς ρεπό, με μισθό που ισοδυναμεί με 327 $ το μήνα. Ισχυρίζεται ότι οι εργοδότες της έβαλαν κάμερες στην κρεβατοκάμαρά της. «Ακόμα φοβάμαι το πρακτορείο μου και γι' αυτό δεν μπορώ να μιλήσω», λέει η Mary της οποίας δεν είναι αυτό το πραγματικό της όνομα.

Το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian έχει εντοπίσει δεκάδες διαφημίσεις για οικιακές βοηθούς στο Facebook, το Instagram και το TikTok.

Όλες αυτές οι αγγελίες δημοσιεύτηκαν από γραφεία πρόσληψης που είχαν λάβει άδεια λειτουργίας από την κυβέρνηση των ΗΑΕ και υποτίθεται ότι είναι πιστοποιημένες ως εταιρείες που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργοδοτών και των οικιακών βοηθών.

«Το προσωπικό σε αναγκάζει να φορέσεις χιτζάμπ και μετά σε βιντεοσκοπεί», λέει η Νία, 27 ετών, από την Κένυα. «Αν σε κάποιον αρέσει το προφίλ σου, έρχεται στο γραφείο και κάνεις μια ζωντανή συνέντευξη. Δεν έχεις άλλη επιλογή, αφού χρειάζεσαι τη δουλειά».

Σύμφωνα με τον Guardian o ιστότοπος «Maids.cc», μια αδειοδοτημένη υπηρεσία για οικιακές βοηθούς, διαθέτει μια εφαρμογή από όπου πελάτες μπορούν να επιλέξουν, να παραγγείλουν και να πληρώσουν για μια καμαριέρα χωρίς καν να τη συναντήσουν πρώτα.

Οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης που παρέχονται στις υπηρέτριες καθορίζονται επίσης κατά... φυλή. Ο ιστότοπος αναφέρει ότι οι Φιλιππινέζες χρειάζονται ένα δικό τους υπνοδωμάτιο για να κοιμηθούν, ενώ οι Αφρικανές όχι.

Ένα άλλο πρακτορείο, το «Leadership Tadbeer», στο Άμπου Ντάμπι, διαφημίζει υπηρέτριες στο TikTok και στο Instagram. Στο Instagram, οι γυναίκες που διαφημίζονται είναι από την Ινδονησία, την Αιθιοπία και τη Σρι Λάνκα.

Οι υπηρεσίες τους πωλούνται μεταξύ 1.100 AED και 1.400 AED το μήνα.

«Η πρακτική της διαφήμισης οικιακών βοηθών με βάση την εθνική καταγωγή με τα προσωπικά τους στοιχεία είναι από καιρό πρακτική στα ΗΑΕ», λέει η Rothna Begum, της Human Rights Watch. «Αυτό δείχνει πόσο λίγα κάνουν οι αρχές για την προστασία των δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών».

Τι λέει εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΑΕ

Ωστόσο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΑΕ δήλωσε στον Guardian πως η χώρα διατηρεί μηδενική ανοχή σε κάθε είδους κακοποίηση.

«Τα ΗΑΕ διατηρούν πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της κακοποίησης στο χώρο εργασίας. Η νομοθεσία των ΗΑΕ απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε μορφή κατάχρησης σε εργαζόμενους που αναλαμβάνουν εργαστήρια σχετικά με τα δικαιώματά τους και τους τρόπους αναφοράς κατάχρησης. Διεξάγουμε ολοκληρωμένες έρευνες κάθε φορά που ιδιώτες ή/και οντότητες ενεργούν με τέτοιο τρόπο που αντιβαίνει τη νομοθεσία των ΗΑΕ. Όσοι διαπιστωθεί ότι είναι υπαίτιοι θεωρούνται υπεύθυνοι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τη νομοθεσία των ΗΑΕ».

«Η εργατική νομοθεσία των ΗΑΕ ορίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν άδεια μετ' αποδοχών, ημέρες ανάπαυσης, ιατρική ασφάλιση, διαμονή, γεύματα, κατοχή των προσωπικών τους ταυτοτήτων και πρόσβαση σε δωρεάν νομική υποστήριξη. Τα ΗΑΕ συνεχίζουν να λαμβάνουν ενεργά και αποφασιστικά βήματα για την εφαρμογή νόμων, κανονισμών και μέτρων παρακολούθησης για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του εργατικού δυναμικού τους και την αντιμετώπιση τυχόν κενού».

Πηγή: theguardian.com