Παλαιστίνη-Ισραήλ: Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο ενός Ισραηλινού που κρατά από το 2014 - Βίντεο

Χαμάς

Ο άνδρας εμφανίζεται μπροστά από έναν λευκό τοίχο, μιλώντας για 10 δευτερόλεπτα

Η ισλαμιστική Χαμάς έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο με έναν Ισραηλινό τον οποίο κρατά από το 2014 στη Λωρίδα της Γάζας, με το παλαιστινιακό κίνημα να επιρρίπτει την ευθύνη της αιχμαλωσίας του άνδρα στον ισραηλινό στρατό.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο έγινε την ίδια ημέρα της ορκωμοσίας του νέου αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, αφήνοντας ενδείξεις ότι η κίνηση αποτελεί μια προσπάθεια της Χαμάς να πιέσει το Ισραήλ να προβεί σε νέα ανταλλαγή κρατουμένων.

«Είμαι ο φυλακισμένος Αβέρα Μενγκίστου. Πόσο καιρό θα μείνω ακόμα εδώ, στη φυλακή; Μετά από πολλά και οδυνηρά χρόνια, πού είναι το κράτος και οι Ισραηλινοί;», διερωτάται ο Μενγκίστου μιλώντας στα εβραϊκά σε αυτό το βίντεο, που δεν έχει ημερομηνία και δημοσιεύτηκε από τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς.

Ο άνδρας εμφανίζεται μπροστά από έναν λευκό τοίχο, μιλώντας για 10 δευτερόλεπτα.

«Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κασά δείχνουν την αποτυχία του απερχόμενου αρχηγού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας (Αβίβ) Κοχαβί και του θεσμού του», αναφέρεται σε κείμενο, στο προοίμιο του βίντεο διάρκειας 30 περίπου δευτερολέπτων που μεταδόθηκε στην εφαρμογή Telegram.

«Ο νέος αρχηγός του επιτελείου (Χερτσί) Χαλεβί θα πρέπει να προετοιμαστεί να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας του», υπογραμμίζει επίσης, σε σχέση με την αιχμαλωσία του Αβέρα Μενγκίστου.

Ο Χερτσί Χαλεβί, μέχρι σήμερα υπ΄αριθμόν δύο στις τάξεις ισραηλινού στρατού, ανέλαβε σήμερα την ηγεσία του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, μετά την αποστρατεία του Αβίβ Κοχαβί.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αλλά η ταυτότητα του Μενγκίστου δεν επιβεβαιώθηκε από το Ισραήλ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet επικαλέστηκε την οικογένειά του να λέει ότι φαίνεται να είναι αυτός που εμφανίζεται στο βίντεο και ότι είναι η πρώτη φορά που τον βλέπουν από τότε που πιάστηκε αιχμάλωτος.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε απαντώντας στη δημοσιοποίηση του βίντεο: «Το Ισραήλ διαθέτει όλους τους πόρους και τις προσπάθειες για να φέρει τα αιχμάλωτα και αγνοούμενα αγόρια στο σπίτι τους». Δεν σχολίασε για τη γνησιότητα του βίντεο.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εξετάζει το βίντεο, του οποίου «είναι δύσκολο σε αυτό το στάδιο να προσδιοριστεί η αυθεντικότητά του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του στρατού. Τόνισε πως ήλπιζε ο «Μενγκίστου να είναι ζωντανός και καλά».

Εβραίος αιθιοπικής καταγωγής που σύμφωνα με την οικογένειά του υποφέρει από ψυχικά προβλήματα υγείας, ο Αβέρα Μενγκίστου είχε βιντεοσκοπηθεί από μια ισραηλινή κάμερα ασφαλείας καθώς σκαρφάλωνε το φράγμα που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας τον Σεπτέμβριο του 2014 για να περάσει στον παλαιστινιακό θύλακα.

 

Πανό δείχνει τον αιχμάλωτο Ισραηλινό πολίτη Avera Mengistu (αριστερή φωτογραφία) κοντά στο συνοριακό πέρασμα Erez στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, πέρυσι.

Η Χαμάς, η οποία κρατά επίσης τα λείψανα δύο Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο του 2014 στη Γάζα, δημοσίευσε τον Ιούνιο το βίντεο του άλλου Ισραηλινού που έχει αιχμάλωτο. Στα χέρια της Χαμάς για περισσότερα από επτά χρόνια, ο Χισάμ αλ Σαγίντ, ένας μουσουλμάνος Βεδουίνος, εμφανίστηκε ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι με μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Το ένοπλο παλαιστινιακό κίνημα είχε απειλήσει στα μέσα Δεκεμβρίου ότι θα κλείσει «για πάντα» την υπόθεση των τεσσάρων Ισραηλινών που κρατά, αν δεν γίνει γρήγορα μια ανταλλαγή αιχμαλώτων με το εβραϊκό κράτος.

Το 2011, το Ισραήλ απελευθέρωσε περισσότερους από χίλιους Παλαιστίνιους με αντάλλαγμα τον Γκιλάντ Σαλίτ, έναν γαλλο-ισραηλινό στρατιώτη που κρατούνταν για περισσότερα από πέντε χρόνια από τη Χαμάς.

Το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους υπηκόους του να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας υπό τον φόβο ότι θα απαχθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά χαρτιά για την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν διεξάγει τέσσερις πολέμους από τότε που το ισλαμιστικό κίνημα ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007. Από τότε, το εβραϊκό κράτος έχει επιβάλει αποκλεισμό στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: skai.gr