Η Βραζιλία θα επικρίνει τη Νικαράγουα, όμως επιδιώκει να διατηρήσει τη δυνατότητα διαλόγου

Η Βραζιλία αντιμετώπισε κριτική διότι δεν προσυπέγραψε κοινή διακήρυξη 55 κρατών, που επέκρινε την κυβέρνηση του κ. Ορτέγα, ενώ δεν τοποθετήθηκε δημόσια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου

Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η οποία μοιάζει να διστάζει μέχρι τώρα να επικρίνει τον πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα, που έχει κάνει αυταρχική στροφή, θα εκφράσει σήμερα —για πρώτη φορά— την ανησυχία της για τον διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων, σύμφωνα με δυο πηγές ενήμερες για τις προθέσεις της.

Θα το πράξει ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές, που συνέβαλαν στην προετοιμασία της βραζιλιάνικης θέσης, μιλώντας χθες Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Βραζιλία αντιμετώπισε κριτική διότι δεν προσυπέγραψε κοινή διακήρυξη 55 κρατών, που επέκρινε την κυβέρνηση του κ. Ορτέγα, ενώ δεν τοποθετήθηκε δημόσια στη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Βραζιλιάνοι διπλωμάτες συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για το κείμενο αυτό, όμως η Μπραζίλια προτίμησε να μην το υιοθετήσει, επειδή δεν άφηνε ανοικτή την πόρτα για να γίνει διάλογος και διαπραγμάτευση.

Εναλλακτικό κείμενο, που θα παρουσιάσει ο πρεσβευτής της Βραζιλίας στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Τοβάρ Νούνιες, αναφέρει πως η κυβέρνηση του Λούλα παρακολουθεί με ανησυχία τον διωγμό των πολιτικών αντιπάλων του προέδρου Ορτέγα, την καταπάτηση δικαιωμάτων τους, τις απελάσεις τους, τη στέρηση της ιθαγένειάς τους.

Ταυτόχρονα όμως, η Μπραζίλια θέλει να διατηρήσει ανοικτούς διαύλους διαλόγου, τονίζει πως παραμένει δεσμευμένη στη δημοκρατία και θέλει να διαδραματίσει «εποικοδομητικό» ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης στη Νικαράγουα.

«Το έγγραφο εκφράζει ανησυχία, αλλά δεν πετροβολάει κανέναν, ακριβώς για να αφεθεί ανοικτή η πιθανότητα διαλόγου», εξήγησε μια από τις πηγές, επιβεβαιώνοντας πως η Βραζιλία δεν ενστερνίστηκε την διακήρυξη της Παρασκευής επειδή διαγράφει κάθε ενδεχόμενο μεσολάβησης και διαπραγμάτευσης.

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος γενικά αποφεύγει να επικρίνει τις κυβερνήσεις της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας, με ρίζες στην αριστερά, παραδοσιακά σύμμαχες του Κόμματος Εργαζομένων (PT), της παράταξής του.

Σήμερα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξετάζεται έκθεση κατά την οποία διαπράχθηκαν «σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις» στη Νικαράγουα, που μπορούν να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και φυλακίσεων, βασανιστηρίων, ακόμη και εξωδικαστικών δολοφονιών.

Το κείμενο χαρακτηρίζει άμεσα υπεύθυνους για τις παραβιάσεις τον πρόεδρο Ορτέγα και την αντιπρόεδρο και σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ