Κλείσιμο

Η Βόρεια Κορέα κατηγορεί τη Νότια Κορέα ότι της στέλνει... μπαλόνια με κορωνοϊό

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας πάντως απάντησε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο κορωνοϊός να εισήλθε στον Βορρά μέσω μπαλονιών.

Εντύπωση προκαλεί η εξήγηση που δίνει η Βόρεια Κορέα στο γιατί αντιμετωπίζει έξαρση κρουσμάτων του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, κατηγορεί γι' αυτό τη Νότια Κορέα, λέγοντας ότι εκείνη στέλνει μπαλόνια με γεμάτα με τον ιό.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA ανέφερε ότι ένας 18χρονος στρατιώτης και ένα 5χρονο παιδί που είχαν αγγίξει «άγνωστα υλικά» στην ανατολική κομητεία Kumgang παρουσίασαν συμπτώματα και αργότερα βρέθηκαν θετικοί. «Μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε στις επαφές τους και μια ομάδα ατόμων με πυρετό εμφανίστηκε στην περιοχή… για πρώτη φορά», αναφέρει η Guardian.

Το KCNA μάλιστα προειδοποίησε τους πολίτες «να αντιμετωπίζουν προσεκτικά τα εξωγήινα πράγματα που έρχονται από τον άνεμο και άλλα κλιματικά φαινόμενα και μπαλόνια στις περιοχές κατά μήκος της γραμμής οριοθέτησης και των συνόρων», αποφεύγοντας πάντως να κατονομάσει τη Νότια Κορέα.

Η πρακτική με τα μπαλόνια είναι πάντως κάτι που ευσταθεί, καθώς ακτιβιστές από τη Νότια Κορέα έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μπαλόνια για να στείλουν φυλλάδια κατά του απολυταρχικού καθεστώτος, αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας πάντως απάντησε ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» ο κορωνοϊός να εισήλθε στον Βορρά μέσω μπαλονιών. «Είναι δύσκολο να πιστέψουμε τον ισχυρισμό της Βόρειας Κορέας, επιστημονικά μιλώντας, δεδομένου ότι η πιθανότητα εξάπλωσης του ιού μέσω αντικειμένων είναι αρκετά χαμηλή», δήλωσε ο Yang Moo-jin, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βορειοκορεατικών Σπουδών στη Σεούλ.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας από την άλλη δεν παραδέχεται πως η έξαρση του κορωνοϊού έγινε όταν ξανάρχισε το διασυνοριακό εμπόριο με την Κίνα. «Αν κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός προέρχεται από την Κίνα, θα έπρεπε να αυστηροποιήσουν τα μέτρα καραντίνας στη συνοριακή περιοχή σε μια περαιτέρω οπισθοδρόμηση στο εμπόριο Βόρειας Κορέας-Κίνας», δήλωσε ο Lim Eul-chul, καθηγητής στο Ινστιτούτο Άπω Ανατολής Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kyungnam.

Πηγή: Guardian