Κλείσιμο

Η Τσεχία εισηγείται η Γερμανία να διατηρήσει σε λειτουργία τα πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια

Μετά τη συνάντηση που είχε εχθές στην Πράγα με τον γερμανό καγκελάριο, ο Τσέχος πρωθυπουργός  δήλωσε πως το Βερολίνο πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονικού διαστήματος που οι πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα παρότρυνε τη Γερμανία να διατηρήσει σε λειτουργία τα τρία τελευταία πυρηνικά της εργοστάσια πέραν του χρονοδιαγράμματος για το κλείσιμό τους, στα τέλη του 2022.

Μετά τη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Πράγα χθες Δευτέρα, ο κ. Φιάλα δήλωσε πως το Βερολίνο πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης του χρονικού διαστήματος που οι πυρηνικοί σταθμοί θα παραμείνουν σε λειτουργία, τουλάχιστον για μερικούς μήνες.

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη άρχισαν να αυξάνονται από το περασμένο φθινόπωρο. Όμως η άνοδός τους επιταχύνθηκε με ραγδαίο ρυθμό αφότου εισέβαλε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε διαδικασίες για να τερματίσει σταδιακά την εξάρτησή της από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που εισάγει από τη Ρωσία.

«Συμφωνήσαμε πως πρέπει να βρεθεί πανευρωπαϊκή λύση για να εξασφαλίσουμε χαμηλότερες τιμές ενέργειας», δήλωσε ο τσέχος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον γερμανό καγκελάριο.

Η Τσεχία εξαρτάται από την πυρηνική ενέργεια και, αντίθετα με τη γειτονική της χώρα, σχεδιάζει να αυξήσει τη δυναμικότητα των πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της.

Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του κράτους-μέλους της ΕΕ αναμένεται να ξεπεράσει το 50% το 2040, βάσει των σχεδιασμών της κυβέρνησης στην Πράγα. Για την επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων.

Τα τελευταία τρία πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια σε λειτουργία στη Γερμανία σχεδιάζεται να κλείσουν οριστικά στα τέλη του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο της πολιτικής που συνοψίζεται με τον όρο Energiewende («ενεργειακή μετάβαση») και είχε καταρτιστεί επί των ημερών της προκατόχου του κ. Σολτς, της Άγγελας Μέρκελ.

Όμως αυξανόμενος αριθμός πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού του κ. Σολτς, τάσσονται το τελευταίο διάστημα εναντίον του τερματισμού της λειτουργίας τους, καθώς κρίνουν πως προσφέρουν εναλλακτική λύση καθώς η Μόσχα μειώνει δραστικά τις ροές φυσικού αερίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ