ΚΑΙΡΟΣ

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με νέα NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε συνέχιση των προκλήσεών της στη Μεσόγειο προχώρησε η Τουρκία παρατείνοντας την παράτυπη οδηγία προς ναυτιλόμενους με την οποία μπλοκάρει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Οικόπεδο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Η νέα NAVTEX έχει διάρκεια έως τις 10 Μαρτίου και έτσι αντικαθιστά την προηγούμενη παράτυπη οδηγία, η οποία θα εξέπνεε μεθαύριο Πέμπτη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει
ότι με πρόσχημα την εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων η Άγκυρα εμποδίζει πλήρως τη δράση του γεωτρύπανου της ιταλικής εταιρείας ENI στο Οικόπεδο 3, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πλοίο-γεωτρύπανο παραμένει αγκυροβολημένο στην περιοχή επί περίπου δέκα ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει περιθώριο να παραμένει εκεί για πολύ καιρό καθώς δεσμεύεται με συμβόλαιο για έρευνες ανοιχτά του Μαρόκο.

Η Κύπρος εξέδωσε δική της NAVTEX με την οποία χαρακτηρίζει την τουρκική οδηγία παράνομη και παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ανταπάντησε με το πάγιο μήνυμα ότι δεν αναγνωρίζει την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» κι ότι θεωρεί τις ενέργειες της Λευκωσίας «προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων αξιώσεων».

Ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να συντονίσουν τις ενέργειές τους, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην οποία έθεσε και τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στη Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο Πέλαγος.

Το απόγευμα θα υπάρξει συνεδρίαση υπό τον κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ, ενώ αναμένεται και επίσημη αντίδραση της ιταλικής εταιρείας, η οποία τις προηγούμενες ημέρες είχε παραπέμψει την τουρκοκυπριακή διαμάχη στην διπλωματία.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως οι ενέργειές της αποσκοπούν στην προάσπιση των συμφερόντων τωντουρκοκυπρίων στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων του νησιού.

Η Λευκωσία από την πλευρά της έχει δεσμευθεί πως τα έσοδα και οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα κατανεμηθούν δίκαια ανάμεσα στις δύο κοινότητες μόλις βρεθεί λύση στο Κυπριακό.Πηγή: skai.gr