ΚΑΙΡΟΣ

Η «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας» για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η πρόταση του Parthenon Project

Ο οργανισμός Parthenon Project έχει μπει δυναμικά στην εξίσωση των προσπαθειών για επανένωση των Γλυπτών την τελευταία διετία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός 

Μία «συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας» για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, χωρίς κάποια από τις Ελλάδα και Βρετανία να υποχωρούν στο θέμα της ιδιοκτησίας, παρουσίασε ο οργανισμός Parthenon Project.

Στο πλαίσιο αυτής της πρότασης του οργανισμού, τη θέση των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο θα λάμβαναν άλλοι αρχαιοελληνικοί θησαυροί για περιοδικές εκθέσεις με εισιτήριο, που θα απέφεραν δηλαδή οικονομικό όφελος στο λονδρέζικο πολιτιστικό ίδρυμα.

Θα ιδρυόταν επιπλέον ένα μη κερδοσκοπικό διακρατικό ίδρυμα με ίσο αριθμό διοικούντων από Ελλάδα και Βρετανία ώστε να χρηματοδοτούνται εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις προς όφελος των νέων γενιών.

Ο οργανισμός Parthenon Project έχει ιδρυθεί στο Λονδίνο από τον Έλληνα βιομήχανο πλαστικών Γιάννη Λέφα και έχει μπει δυναμικά στην εξίσωση των προσπαθειών για επανένωση των Γλυπτών την τελευταία διετία.

«Καλούμε τόσο τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου όσο και την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσουν αυτή τη συμφωνία ή να τη συμπεριλάβουν στη δική τους συμφωνία, καθώς κατά τρόπο κρίσιμο επιτρέπει σε αμφότερες τις πλευρές να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στο θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα. Και οι δύο πλευρές θα αναγνώριζαν πως για την ώρα δεν συμμερίζονται την ίδια θέση (επί της ιδιοκτησίας)», είπε εκπρόσωπος του Parthenon Project.

Η πρόταση «ορόσημο», όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον οργανισμό, έχει τεθεί υπόψη τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του προέδρου του επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Ο κ. Όσμπορν πάντως με αναφορά σε στήλη στο περιοδικό Spectator επανέλαβε ότι εξερευνάται μια λύση με την οποία τα Γλυπτά θα μπορούσαν να εκτίθεται και στην Αθήνα και στο Λονδίνο, κάτι που είχε πει προ εβδομάδων στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ίσως πετύχουμε, ίσως όχι, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε», έγραψε ο κ. Όσμπορν.

Στην ανακοίνωση του Parthenon Project επισημαίνονται ως αρχαιοελληνικά τέχνεργα που θα μπορούσαν να σταλούν στο Λονδίνο το 3.600 ετών Προσωπείο του Αγαμέμνονα και ο Παις του Κριτίου ή άλλα αριστουργήματα που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης και τα οποία είναι προγενέστερα του Παρθενώνα. Πρόκειται για εκθέματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα.

Όσον αφορά το προτεινόμενο ίδρυμα, θα επιδιώκει να προσελκύει υποστηρικτές και χορηγούς από όλο τον κόσμο για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, ανταλλαγών σπουδαστών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και εργασιών ανακαίνισης και μετατροπής της Αίθουσας Ντουβίν του Βρετανικού Μουσείου που φιλοξενεί σήμερα τα Γλυπτά σε μία Ελληνική Αίθουσα. Μέσω των δωρεών θα μπορούσαν επίσης να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες ανακαίνισης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών.

Ως προς το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών, το Parthenon Project θεωρεί πως η συμφωνία πολιτιστικής συνεργασίας συνάδει με το νόμο του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρεί μονίμως από τη συλλογή του εκθέματα.

Νομικοί και άνθρωποι που ασχολούνται με την υπόθεση έχουν πει στο ΣΚΑΙ τους προηγούμενους μήνες ότι κρίσιμη για οποιαδήποτε συμφωνία θα ήταν η ορολογία που θα επιλεγόταν να περιγράψει την πράξη επιστροφής των Γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα, καθώς το επίθετο «μόνιμη» αλλά και η λέξη «δάνειο» δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τη μία ή την άλλη πλευρά.

Ο πρόεδρος του Parthenon Project λόρδος Εντ Βέιζι, πρώην υφυπουργός Πολιτισμού στο Ην. Βασίλειο, σχολίασε πως «ένα ζήτημα αιώνων απαιτεί μία φρέσκια λύση» και εκτίμησε ότι η πρόταση του οργανισμού είναι αμοιβαία επωφελής για Βρετανία και Ελλάδα.

Το μέλος του Συμβουλίου του Parthenon Project και διάσημος Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι είπε πως «η ιστορία έχει δείξει ότι η καλή πίστη, η εμπιστοσύνη και ο αμοιβαίος σεβασμός μπορούν, με χρόνο και υπομονή, να απομακρύνουν τα πιο απροσπέλαστα εμπόδια».

Όπως αναφέρουν οι Sunday Times, το Parthenon Project έχει εμπνευστεί την πρότασή του από την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το κείμενο της συμφωνίας εκείνης που έθεσε τέλος σε δεκαετίες βίαιων ταραχών μεταξύ Ενωτικών και Ρεπουμπλικανών αναφέρει: «Αναγνωρίζουμε τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των συνεχιζόμενων και ισότιμα θεμιτών πολιτικών φιλοδοξιών μας. Εν τούτοις θα επιδιώξουμε να μοχθήσουμε με κάθε πρακτικό τρόπο προς τη συμφιλίωση και την επαναπροσέγγιση εντός του πλαισίου δημοκρατικών και συμφωνηθέντων διακανονισμών».

Πηγή: skai.gr