Η Νότια Κορέα κατέληξε σε συμφωνία για να δανείσει στις ΗΠΑ 500.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών, κάτι το οποίο θα προσφέρει στην Ουάσινγκτον μεγαλύτερη ευελιξία για την προμήθεια πυρομαχικών στην Ουκρανία, γράφει σήμερα νοτιοκορεατική εφημερίδα.
Η DongA Ilbo σημειώνει επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες κυβερνητικές πηγές ότι η Νότια Κορέα αποφάσισε να "δανείσει" τα πυρομαχικά αντί να τα πουλήσει, για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα νοτιοκορεατικά βλήματα να χρησιμοποιηθούν στην σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ έχει πει ότι η νομοθεσία της Νότιας Κορέας, η οποία απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, καθιστά δύσκολη την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική εφημερίδα, τα βλήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν πρωτίστως από τις ΗΠΑ για να πληρώσουν τα αποθέματά τους.
Καθώς είχε αγοράσει 100.000 βλήματα αυτού του είδους πέρυσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε να αγοράσει την ίδια ποσότητα ή περισσότερα τον Φεβρουάριο, αλλά η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αναζήτησε άλλον τρόπο για την προμήθεια των πυρομαχικών.
"Επιλέξαμε να αυξήσουμε σημαντικά τον όγκο των βλημάτων, αλλά να ακολουθήσουμε τη μέθοδο του δανεισμού, αφού εξετάσαμε πώς να ανταποκριθούμε στο αίτημα του πολύ στενού μας συμμάχου καλή τη πίστει ενώ παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχή της κυβέρνησης να μην παρέχει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία", ανέφερε μια από τις πηγές που επικαλείται.
Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον έχουν επιβεβαιώσει ότι διαπραγματεύονταν συμφωνία για την προμήθεια πυρομαχικών πυροβολικού, αλλά δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση σχετικά με το αν αυτή οριστικοποιήθηκε. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η συμφωνία επετεύχθη τον περασμένο μήνα.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι σύμμαχοι εξετάζουν τρόπους υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει σχετικά με συγκεκριμένες συζητήσεις.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν δήλωσε παράλληλα σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα της εφημερίδας, αλλά πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης κατά της παροχής θανατηφόρας βοήθειας στην Ουκρανία παραμένει η ίδια.
Η εφημερίδα δημοσιεύει τις πληροφορίες αυτές μετά τη διαρροή άκρως απορρήτων εγγράφων του αμερικανικού στρατού, τα οποία επισημαίνουν τις δυσκολίες της Νότιας Κορέας να αντιμετωπίσει την πίεση από δυτικούς συμμάχους για να συμβάλει στην προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η Νότια Κορέα είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και σημαντικός παραγωγός πυρομαχικών πυροβολικού, αλλά επιδιώκει να αποφεύγει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία λόγω οικονομικών δεσμών και της επιρροής της στην Βόρεια Κορέα.
"Πάλευε με το αίτημα των ΗΠΑ"
Ο πρόεδρος Γιουν, ο οποίος επισκέπτεται αυτόν τον μήνα την Ουάσινγκτον για μια συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι η Σεούλ δεν παρείχε θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, αλλά αντ' αυτού επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια.
Η βοήθεια της Νότιας Κορέας στην Ουκρανία περιλαμβάνεται στα διαβαθμισμένα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο φέτος και προβλήθηκαν από δημοσιεύματα στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά, ανώτατοι αξιωματούχοι της προεδρίας της Νότιας Κορέας ανησυχούσαν για σχέδιο πώλησης βλημάτων στην Ουάσινγκτον, λέγοντας ότι αυτά θα ήταν δυνατό να εκτραπούν και να βρεθούν στην Ουκρανία, παρά τη θέση της Σεούλ ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ο "τελικός χρήστης".
Ένα έγγραφο που διέρρευσε, με την ένδειξη "Άκρως Απόρρητο", το οποίο είδε το Reuters, σημειώνει ότι η Σεούλ από τις αρχές Μαρτίου "πάλευε με το αίτημα των ΗΠΑ να προμηθεύσει πυρομαχικά πυροβολικού στην Ουκρανία".
Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Κιμ Σουνγκ-χαν "πρότεινε την πιθανότητα πώλησης 330.000 οβίδων των 155 χιλιοστών στην Πολωνία, καθώς η άφιξη γρήγορα των πυρομαχικών στην Ουκρανία ήταν ο απώτερος στόχος των ΗΠΑ", σύμφωνα με αυτό.
Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την αυθεντικότητα των εγγράφων αυτών. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι κάποια δείχνουν να έχουν παραποιηθεί.
Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον αγωνίζονται να περιορίσουν τα απόνερα της διαρροής, εν μέσω υποψιών ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κατασκόπευαν τη Νότια Κορέα, έναν από τους πιο σημαντικούς συμμάχους τους.
Μιλώντας σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών Παρκ σημείωσε ότι μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση θα θεωρείτο "προβληματική", αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στη Νότια Κορέα ότι δεν διενεργήθηκε κατασκοπεία στο προεδρικό της γραφείο.
Ο Παρκ είπε επίσης ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά για τις υποψίες διαρροής αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων το σαββατοκύριακο μετά τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.