Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός
Την έναρξη του αμφιλεγόμενου προγράμματος μεταφοράς αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στη Ρουάντα, ώστε να υποβληθεί και να εξεταστεί εκεί τα αίτημά τους, σκοπεύει να κάνει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.
Παρά τις επικρίσεις από πολιτικούς, εκκλησία, περίπου 160 φιλανθρωπικές οργανώσεις και τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε το πρωί βέβαιη ότι η πρώτη πτήση θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας, έστω και αν το αεροσκάφος αναχωρήσει με μονοψήφιο αριθμό ατόμων.
Θα είναι η πρώτη πτήση ενός πενταετούς πιλοτικού προγράμματος που προβλέπει τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στη χώρα της ανατολικής Αφρικής εφόσον κρίνεται ότι έχουν εισέλθει επί βρετανικού εδάφους παρανόμως. Αφορά κατά κύριο λόγο νεαρούς άνδρες που ταξιδεύουν μόνοι.
Οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να αιτούνται άσυλο στη Ρουάντα. Εκεί θα έχουν διαμονή και υποστήριξη όσο οι αρμόδιες αρχές της χώρας εξετάζουν την αίτησή τους. Αν η αίτηση είναι επιτυχής θα μπορούν να μένουν στη Ρουάντα με πενταετή πρόσβαση στο σύστημα εκπαίδευσης και πρόνοιας.
Αν η αίτηση απορριφθεί, θα τους προσφερθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση προσωρινής παραμονής μέσω άλλων μεταναστευτικών οδών, αλλά θα είναι πιθανή και η απέλασή τους από την αφρικανική χώρα.
Μετά από νομικές προσφυγές στη βρετανική δικαιοσύνη, οι 130 αιτούντες άσυλο που επρόκειτο να επιβιβαστούν στην πρώτη πτήση προς Ρουάντα έχουν μειωθεί σε επτά ή οκτώ. Παρόλα αυτά η κα Τρας είπε ότι οι πτήσεις θα ξεκινήσουν όσοι και αν είναι οι επιβάτες ώστε να θεμελιωθεί το πρόγραμμα και να «σπάσει» το μοντέλο παράνομης διακίνησης μεταναστών.
«Το πρόγραμμα αυτό είναι κρίσιμο κομμάτι της στρατηγικής μας για αντιμετώπιση των ελεεινών διακινητών ανθρώπων που εμπορεύονται τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων», είπε στο BBC η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι όποιος δεν είναι στη σημερινή πτήση, θα είναι σε επόμενες.
Τη Δευτέρα το Εφετείο του Λονδίνου απέρριψε προσφυγή κατά συνολικά του πιλοτικού προγράμματος, αλλά οι μεμονωμένες προσφυγές και οι αντιδράσεις συνεχίζονται.
Σε σημερινή επιστολή που δημοσιεύεται στους Times ηγετικά στελέχη της Εκκλησίας της Αγγλίας, μεταξύ των οποίων και ο προκαθήμενος αυτής Αρχιεπίσκοπος του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι, κάνουν λόγο για «ανήθικη πολιτική που ντροπιάζει τη Βρετανία».
Επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί στέλνονται σε μια μακρινή χώρα «δίχως εξέταση της αίτησής του για άσυλο ή κάποια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει».
Η κυβέρνηση της Ρουάντα έχει ετοιμάσει ξενώνες για την υποδοχή των αιτούντων άσυλο στην πρωτεύουσα Κιγκάλι. Ήδη στη χώρα φιλοξενούνται περίπου 150.000 πρόσφυγες κυρίως από τις γειτονικές χώρες Μπουρούντι και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα έρχεται μετά από την απότομη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να διαπλεύσουν τη Μάγχη με μικρές λέμβους. Το 2021 καταγράφηκαν 28.526 άνθρωποι που έκαναν το παράτολμο αυτό ταξίδι προς τις βρετανικές ακτές, ενώ το 2020 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 8.404.
Οι περισσότεροι ήταν από το Ιράν, το Ιράκ, την Ερυθραία και τη Συρία. Το 75% ήταν άνδρες ηλικίας 18-39 ετών.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.