Πώς η Πορτογαλία έκανε τον κορωνοϊό ενδημικό-Τα ποσοστά εμβολιασμού και η επιστροφή στην κανονικότητα

Σχεδόν το 100% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Πορτογαλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της χώρας. Το ποσοστό στις ηλικίες 25-49 ετών είναι 95% και στους ανηλίκους 12 -17 έχει ήδη φτάσει στο 88%. Το 89% του συνολικού πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων είναι εμβολιασμένο έναντι ποσοστού 65% στις ΗΠΑ και 73% στη Βρετανία, σύμφωνα με το Our World in Data του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Χάρη στα αξιοζήλευτα ποσοστά αυτά εμβολιασμού η Πορτογαλία καταγράφει κατά μέσο όρο 6 θανάτους ημερησίως τον τελευταίο μήνα, έναντι σχεδόν 300 κατά την έξαρση της πανδημίας τον περασμένο Ιανουάριο σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal υπό τον τίτλο «Η ενδημική Covid έφτασε στην Πορτογαλία. Να πώς είναι». Οι θάνατοι είχαν περιοριστεί δραστικά σε 1-2 ημερησίως τον Μάιο για να αυξηθούν κοντά στους 20 ημερησίως τον Ιούλιο, στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν, και να μειωθούν και πάλι αισθητά από τον Σεπτέμβριο.

Ο μέσος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι 750 έναντι 13.000 τον Ιανουάριο. Περίπου 320 άνθρωποι νοσηλεύονται σήμερα με Covid -19 στην Πορτογαλία έναντι 6.700 στις αρχές του έτους. Το σοκ του Ιανουαρίου ήταν τέτοιο που κινητοποίησε τους πολίτες στο να εμβολιαστούν. Και κάπως έτσι έχουν γεμίσει και πάλι μέσα μεταφοράς, εμπορικοί δρόμοι, γήπεδα και συναυλιακοί χώροι. Κατά κάποιον τρόπο οι Πορτογάλοι έχουν πετύχει την επιστροφή στην κανονικότητα. Αλλά έχοντας πάθει και μάθει εξακολουθούν να είναι πολύ προσεχτικοί. Έτσι στους κλειστούς χώρους, όπως και σε μεγάλες συναθροίσεις σε ανοιχτούς χώρες, η μάσκα εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και στα σχολεία για μαθητές ηλικίας 10 ετών και άνω. Πολλές εκκλησίες εξακολουθούν επίσης αφήνουν κενά καθίσματα, για να τηρούνται οι αποστάσεις, αν και δεν είναι πια υποχρεωτικό. Και οι πολίτες καλούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικό τεστ. 

Η Μαρία Μότα, γενική διευθύντρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής της Λισαβόνας, σχολιάζει στη Wall Street Journal. «Κανείς δεν θα ξεχάσει τον περασμένο Ιανουάριο. Αλλά τώρα ο κορωνοϊός έχει γίνει ενδημικός και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του». Η έξαρση της πανδημίας στις αρχές του έτους ήταν ένα μεγάλο «τραύμα» σημειώνει και προσθέτει ότι μία εικόνα θα στοιχειώνει για πάντα τη μνήμη της: Ένα απόγευμα που εργαζόταν στο εργαστήριο, μέτρησε από το παράθυρό της 52 ασθενοφόρα να περιμένουν στην ουρά έξω από νοσοκομείο Covid. 

Σύμφωνα με την κ. Μότα ο σχεδόν πλήρης εμβολιασμός δεν έχει σταματήσει τον ιό από το να κυκλοφορεί στη χώρα. Έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτικός. Αυτό όμως που πια έχει αλλάξει είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που κολλούν δεν καταλήγουν στο νοσοκομείο, αλλά περνούν πολύ ελαφριά τη νόσο. Αυτό δεν τους χαλαρώνει όμως. Οι μνήμες του δράματος που έζησαν είναι ακόμη νωπές και τους κρατούν σε εγρήγορση. «Έχουμε ένα μείγμα αισιοδοξίας και ελπίδας ότι αν συνεχίσουμε με προσοχή θα έχουμε και πάλι κανονική ζωή» εξηγεί η κ. Μότα. 
 

Πηγή: Money Review