Κλείσιμο

Η παλαιστινιακή Χαμάς αποκατέστησε τις σχέσεις με τη Δαμασκό σε μια «ιστορική» συνάντηση με τον Άσαντ

Η Χαμάς  ήταν ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Άσαντ, αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία το 2011 και την αιματηρή καταστολή της.

Αντιπροσωπεία του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς έφτασε σήμερα στη Δαμασκό για να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, περισσότερα από δέκα χρόνια αφού διέκοψε τους δεσμούς της με την κυβέρνηση της Συρίας μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη χώρα, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Άσαντ, αλλά οι μεταξύ τους σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία το 2011, με το παλαιστινιακό κίνημα να επικρίνει την αιματηρή καταστολή του.

Επί χρόνια, οι Σύροι αξιωματούχοι θεωρούσαν την αναχώρηση της Χαμάς «μοιραίο χτύπημα» στη σχέση με τη Συρία, με μερικούς να κάνουν λόγο για «προδοσία».

Μετά την συνάντηση, η Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκατέστησε τις σχέσεις της με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Είναι μία ημέρα δόξας, μία σημαντική ημέρα, στη διάρκεια της οποίας αποκαθιστούμε την παρουσία μας στη Συρία και επαναλαμβάνουμε την κοινή εργασία με τη Δαμασκό», δήλωσε ο Χαλίλ Χάγια, επικεφαλής του γραφείου αραβικών και ισλαμικών σχέσεων της Χαμάς.

«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο να γυρίσουμε σελίδα και να προχωρήσουμε μπροστά. Θεωρούμε πως αυτή η συνάντηση είναι ιστορική και αποτελεί μια νέα αφετηρία για κοινή παλαιστινιακή-συριακή δράση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο, το κίνημα ετοιμάζεται να ξανανοίξει ένα «γραφείο εκπροσώπησης» στη Δαμασκό, ένα πρώτο στάδιο ενόψει της αποκατάστασης των παλιών σχέσεων.

«Είναι ωστόσο πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μετακίνηση της έδρας στη Δαμασκό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφθασε στη Συρία έπειτα από επίσκεψη στην Αλγερία, όπου 14 παλαιστινιακές οργανώσεις – ανάμεσά τους οι αντίπαλες Χαμάς και Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς—υπέγραψαν στις 13 Οκτωβρίου συμφωνία συμφιλίωσης έπειτα από διαφωνίες 15 ετών.

Η επίσκεψη στη Δαμασκό πραγματοποιείται μερικές εβδομάδες αφού η Χαμάς ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη συριακή κυβέρνηση «υπό το φως των γρήγορων περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων που συνδέονται με τον σκοπό μας», μια έμμεση αναφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων πολλών χωρών της περιοχής με το Ισραήλ.

Έτσι, τους τελευταίους μήνες ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος πολλαπλασίασαν τις συναντήσεις με υψηλόβαθμούς Σύρους αξιωματούχους με μεσολάβηση του Ιράν και της λιβανικής Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Η Χαμάς διατήρησε καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ, πιστό σύμμαχο του συριακού καθεστώτος.

Η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ δήλωσε ότι έπαιξε σημαντική ρόλο στη συμφιλίωση της συριακής κυβέρνησης με τη Χαμάς, την οποία θεωρεί μέρος του "άξονα της αντίστασης" εναντίον του Ισραήλ, που περιλαμβάνει επίσης τη Δαμασκό, την Τεχεράνη και ιρακινές παρατάξεις.

Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στη Χαμάς και τον Σύρο πρόεδρο "εγγράφεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επαναπροσέγγισης ανάμεσα στη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, που ήταν εμφανής στον Λίβανο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάχα Γιαχία, διευθύντρια του Carnegie Middle East Center με έδρα τη Βηρυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ