Κλείσιμο

Η ώρα των Κινέζων στο Κίεβο

Από την έναρξη του πολέμου το Πεκίνο είχε αποφύγει επανειλημμένως την εμπλοκή του προσπαθώντας να διατηρεί μία ουδέτερη στάση, εν αντιθέσει με τη Δύση. Ωστόσο, δεν έκρυψε ποτέ τους στενούς του δεσμούς με  τη Μόσχα.

Της Αθηνάς Παπακώστα

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ συνομιλεί τηλεφωνικά με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από την έναρξη του πολέμου το Πεκίνο είχε αποφύγει επανειλημμένως την εμπλοκή του προσπαθώντας να διατηρεί μία ουδέτερη στάση, εν αντιθέσει με τη Δύση. Ωστόσο, δεν έκρυψε ποτέ τους στενούς του δεσμούς με  τη Μόσχα.

Ο Κινέζος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα, τον περασμένο Μάρτιο, είχε αποκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, «αγαπητό φίλο» παρουσιάζοντάς του ένα σχέδιο 12 σημείων για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας το οποίο όμως το Κίεβο απορρίπτει.

Το τηλεφώνημα Σι - Ζελένσκι την Τετάρτη γεννά αισιοδοξία και δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη. Είχαμε ακούσει την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, η οποία είχε συνοδεύσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην επίσκεψή του στην Κίνα, να λέει ότι ο Κινέζος πρόεδρος είχε φανεί θετικός να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας «όταν οι συνθήκες και η στιγμή θα ήταν κατάλληλες».

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε πολλές φορές απευθύνει έκκληση στον Κινέζο πρόεδρο αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC, τη δύναμη της Κίνας στην παγκόσμια σκακιέρα και έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του, ενδεχομένως, ότι το Πεκίνο ήταν ο σημαντικότερος εμπορικός του εταίρος πριν τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες διήρκησε μία ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Ζελένσκι ότι η Κίνα θα στείλει ειδικό απεσταλμένο στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες για τη διεξαγωγή συνομιλιών με σκοπό την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας. Στην ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από το Πεκίνο δεν γίνεται καμία αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενώ δεν γίνεται σαφές εάν στις χώρες που αναμένεται να επισκεφθεί ο ειδικός αυτός απεσταλμένος της Κίνας θα είναι και η Ρωσία.

Στην ίδια ανακοίνωση, επίσης, το Πεκίνο δείχνει προς την Ουάσιγκτον - που μέχρι σήμερα έχει προσφέρει τη μέγιστη βοήθεια στο Κίεβο - και επικαλούμενο τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ, υπογραμμίζει πως η Κίνα είναι «μία υπεύθυνη, μεγάλη χώρα» και «δεν επιθυμούμε ούτε να κάνουμε στην άκρη, ούτε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, πόσο μάλλον να προσπαθήσουμε να έχουμε κάποιο κέρδος».

Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, καλωσόρισε το τηλεφώνημα αλλά σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για το εάν αυτή η επικοινωνία θα συνδράμει, τελικά, σε μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Βασικός όρος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι, άλλωστε, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά εδάφη και μέχρι στιγμής η Μόσχα διόλου διατεθειμένη δεν εμφανίζεται για κάτι τέτοιο.  Ταυτόχρονα, αναλυτές και ειδικοί βλέπουν με δυσπιστία η Κίνα να κατορθώσει να βοηθήσει, τελικά, στην προώθηση ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα δύο μέρη αφού ο Σι Τζινπίνγκ είναι φίλος με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, το εμπόριο ανάμεσα σε Πεκίνο και Μόσχα έχει εκτιναχθεί και ο Κινέζος πρόεδρος δεν έχει καταδικάσει, ακόμη και σήμερα, την εισβολή στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της Μόσχας, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι οι «μη ρεαλιστικές απαιτήσεις» της Ουκρανίας.

Αυτή τη στιγμή, η Κίνα επιδιώκει να διατηρεί έναν ισχυρότερο ρόλο στην παγκόσμια διπλωματία ως μέρος της συνολικής της προσπάθειας να επιστρέψει δριμύτερη μετά την πανδημία του κορωνοϊού ως πολιτικός και οικονομικός παγκόσμιος ηγέτης οικοδομώντας ένα πλαίσιο το οποίο θα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία στροφή της κινεζικής πολιτικής καθώς το Πεκίνο σταθερά εδώ και δεκαετίες επιλέγει να μην εμπλέκεται σε άλλων κρατών τις διαμάχες, τις συγκρούσεις και τα προβλήματα αλλά να επικεντρώνει την προσοχή του στα του οίκου του και συγκεκριμένα στην πορεία της οικονομίας του.

Ήδη τον περασμένο Μάρτιο κατάφερε να παντρέψει Ιράν και Σαουδική Αραβία και αυτές οι δύο χώρες που είναι διαχρονικά αντίπαλες στη Μέση Ανατολή σύναψαν εκ νέου διπλωματικές σχέσεις. Την ίδια στιγμή, διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο και μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων ενώ, εάν πετύχει να θέσει τις βάσεις για μία ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία τότε το Πεκίνο θα καταφέρει να αυξήσει την επιρροή του στην ανατολική Ευρώπη.

Οι κόκκινες γραμμές των δύο εμπόλεμων πλευρών όμως παραμένουν και το μονοπάτι για την εξεύρεση πολιτικής λύσης που θα φέρει ξανά την Ευρώπη πίσω στην ειρήνη είναι γεμάτος με αγκάθια. Η πρώτη προσπάθεια από πλευράς Πεκίνου έγινε και τώρα όλοι περιμένουν το επόμενο βήμα.

Πηγή: skai.gr