ΚΑΙΡΟΣ

Η Μολδαβια ακόμη κυνηγάει την ενεργειακή της ανεξαρτησία

Oταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 120 χιλιομέτρων, από τη Ρουμανία στην Μολδαβία, το έργο χαρακτηρίστηκε ως «ορόσημο» για τη διακοπή της εξάρτησης της τελευταίας χώρας από τη Ρωσία.

Ένα χρόνο μετά ο αγωγός που συνδέει τη ρουμανική πόλη Ιάσι και την πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Τσινασάου.  εξακολουθεί να μην λειτουργεί.  «Ο αγωγός είναι λειτουργικός», δήλωσε εκπρόσωπος της Ρουμανικής Εταιρείας Transgaz, που συμμετείχε στο συγκεκριμένο έργο. 

«Υπάρχουν όμως ορισμένα μικρά προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν με τις Μολδαβικές αρχές.

Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί η 1η Οκτωβρίου θεωρείται η μέρα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο αγωγός. Η σημασία του έργου δεν έχει αλλάξει, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Ένας τέτοιος αγωγός είναι μία επιλογή ασφαλείας που σου δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα», ανέφερε ο Βίκτορ Πάρλικοβ, ειδικός σε ενεργειακά θέματα.

Οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις…

Από τη στιγμή της ανεξαρτησίας της Μολδαβίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η χώρα είχε καταφέρει να μην εξαρτάται από την Ρωσία όσον αφορά το φυσικό αέριο, καθώς είχε παροχή από την Ουκρανία.

Βέβαια το συγκεκριμένο γεγονός αύξησε την «πολιτική επιρροή» του Κρεμλίνου στη χώρα. Εντούτοις, αυτή τη φορά η Μολδαβία φαίνεται πως βρήκε «σύμμαχό» της σε αυτή την προσπάθεια, τη Ρουμανία, μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι σχεδόν «ενεργειακά ανεξάρτητη».

Σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η χώρα ο αγωγός φυσικού αερίου είναι «στρατηγικής σημασίας». «Η μεταφορά φυσικού αερίου στη χώρα μας, που συνδεόταν κατά το παρελθόν με την Ουκρανία, θα γίνει πιο ασφαλής», είπε στο newsmaker.md ο Καλίν Νεγκούρα, επικεφαλής του ενεργειακού τμήματος του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών.

Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν αρκετά θέματα τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν, όπως είναι τα τιμολόγια προμήθεια, τα οποία πρέπει να δημιουργηθούν και να εγκριθούν από την Εθνικής Υπηρεσία της Ενεργειακής Νομοθεσίας της χώρας.

«Αυτή η σύνδεση θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Μολδαβίας και θα οδηγήσει στην επιτυχή ανάπτυξη της χώρας», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανακατασκευή και την Ανάπτυξη, Αλέιν Πίλουξ. Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ μπορεί να είναι σημαντικό και για άλλα μελλοντικά σχέδια όσον αφορά τον αγωγό στην Αδριατική αλλά και τις πηγές φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ στάθηκε και στη σύνδεσή τους με τις δεξαμενές αερίου στη Μάυρη θάλασσα.

 Όπως εξήγησαν διεθνείς αναλυτές η Μόσχα δεν βλέπει με «καλό μάτι» τις συγκεκριμένες κινήσεις, καθώς θα ήθελε να διατηρήσει ένα είδος «πλεονεκτήματος» στη Μολδαβία, η οποία είναι χώρα της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Φυσικά, η Μολδαβία δείχνει να επιζητεί την ενεργειακή της ανεξαρτησία, όπως άλλες χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, χωρίς εμπόδια τα οποία ενδεχομένως να δημιουργούνται λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας.

Πηγή: Balkan Inside