Κλείσιμο

Πιο κοντά από ποτέ στον Μπάιντεν η Τζόρτζια Μελόνι μετά το θάνατο του Μπερλουσκόνι

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Μελόνι και Μπάιντεν έγινε στο G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου απαθανατίστηκαν σε μια δημοφιλή φωτογραφία στην οποία ο Μπάιντεν κρατούσε το χέρι της Ιταλίδας πρωθυπουργού

Ο πρόσφατος θάνατος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστού για το γεγονός ότι ήταν μεγάλος φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, απομακρύνει την Ιταλία από τη Ρωσία, και τη φέρνει πιο κοντά από ποτέ στις ΗΠΑ, με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να δηλώνει πρόσφατα ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να είναι κανείς μέλος της κυβέρνησής της: Ευρώπη και Ατλαντισμός.

Η Μελόνι έκανε το σχόλιο αυτό λίγο μετά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Μπερλουσκόνι για τον Ουκρανό ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι όποιος δεν συμμερίζεται τις απόψεις της για την ΕΕ και τις ΗΠΑ «είναι εκτός».

«Ο Μπερλουσκόνι ήταν πάντα στο πλευρό της Δύσης, ένα προπύργιο στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Μελόνι συνεχίζει σε αυτόν τον δρόμο και επιβεβαιώνει τον ατλαντισμό της ιταλικής κυβέρνησης», δήλωσε στη EURACTIV ο πολιτικός αναλυτής Corrado Ocone.

Ωστόσο, η  Μελόνι δεν συμμεριζόταν πάντα την πολιτική υπέρ του ΝΑΤΟ. Το 2016, για παράδειγμα, επέκρινε την απόφαση να αναπτυχθούν στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων ιταλικών δυνάμεων, στη Λετονία το 2018 και κάλεσε τον τότε πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να λογοδοτήσει.

«Πρόκειται για ηλιθιότητα αντάξια της αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα. Η Ευρώπη και η Ιταλία δεν έχουν κανένα συμφέρον να δημιουργήσουν κλίμα ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα, ωστόσο, η Μελόνι όχι μόνο συμφωνεί με κάθε κίνηση του ΝΑΤΟ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά φαίνεται να έχει και πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, παρά την πολιτική απόσταση και την κριτική που του ασκούσε πριν από την ανάληψη της εξουσίας.

«Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι και όχι υπήκοοι. Δεν χαίρομαι που ακούω τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να λέει ότι οι κυρώσεις (κατά της Ρωσίας) θα έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στους Αμερικανούς. Εδώ στην Ιταλία, ο αντίκτυπος θα είναι μέγιστος, πρόκειται για την περίπτωση της κατανομής των βαρών και των τιμών. Δεν θα γίνουμε τα μουλάρια της Δύσης», δήλωσε η Μελόνι από το βήμα μιας συγκέντρωσης της Fratelli d’Italia στο Μιλάνο τον Απρίλιο του 2022.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ Μελόνι και Μπάιντεν έγινε στο G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου απαθανατίστηκαν σε μια δημοφιλή φωτογραφία στην οποία ο Μπάιντεν κρατούσε το χέρι της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Από την άλλη πλευρά, η πρώτη επίσημη επίσκεψη της Μελόνι στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να προγραμματίζεται για τον Ιούλιο, οκτώ μήνες μετά την ορκωμοσία της στο Palazzo Chigi.

«Εργαζόμαστε για να οργανώσουμε την επίσκεψη της πρωθυπουργού Μελόνι στις ΗΠΑ τον Ιούλιο. Η πρωθυπουργός θα δει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιταλίας. Υπάρχει ένα κοινό όραμα μεταξύ της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ο κύριος σύμμαχός μας στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι (Forza Italia/EPP) κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Η εγγύτητα της Ιταλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξάλλου, φαίνεται να απομακρύνει περισσότερο την ανανέωση του συμφώνου για τον Δρόμο του Μεταξιού με την Κίνα του Σι Τζινπίνγκ, το οποίο υπέγραψε τον Μάρτιο του 2019 ο πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (Κίνημα 5 Αστέρων), κατά τη διάρκεια της «κιτρινοπράσινης» κυβέρνησης μαζί με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Η Μελόνι θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του έτους πώς θα προχωρήσει, καθώς η συμφωνία, αν δεν ανανεωθεί από την ιταλική πλευρά, θα λήξει τον Μάρτιο του 2024.

Πηγή: euractiv.gr