Η 22χρονη Ιρανή Αμινί από την κουρδική πόλη Σακέζ στο βορειοδυτικό Ιράν συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Τρεις ημέρες αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο αφού προηγουμένως είχε πέσει σε κώμα. Από τις 16 Σεπτεμβρίου που πέθανε βίαιες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε βράδυ σε πόλεις του Ιράν με τους νεκρούς από τα επεισόδια να ανέρχονται σε δεκάδες.
Τουλάχιστον 76 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την μκο με έδρα το Όσλο, "Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν", ενώ το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει περίπου 60.
Για 12η συνεχόμενη νύκτα – και παρά την παρά την αιματηρή καταστολή - οι Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους χθες Τρίτη σε πολλές πόλεις της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο της Αμινί ενώ η αστυνομία ξεκαθάρισε ότι δεν θα υποχωρήσει απέναντι στους «εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας» του Ιράν και «κάποιους ταραχοποιούς».
«Το προσωπικό της αστυνομίας θα αντιταχθεί με όλη του την ισχύ στις συνωμοσίες των αντεπαναστατών και των εχθρικών στοιχείων και θα δράσουν αποφασιστικά εναντίον όσων διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια παντού στη χώρα», συνέχισε η ανακοίνωση.
«Η Μαχσά Αμινί πέθανε από βίαιο χτύπημα στο κεφάλι από την αστυνομία ηθών» - Τι έγινε την μοιραία μέρα
Η Μαχσά Αμινί πέθανε έπειτα από ένα «βίαιο χτύπημα στο κεφάλι» από την διαβόητη αστυνομία ηθών την ημέρα της σύλληψής της, όπως υποστήριξε ο ξάδελφός της ο οποίος ζει στο Ιράκ.
Ο 34χρονος ξάδελφός της, Ερφάν Σαλίχ Μορτεζαΐ, περίέγραψε τι συνέβη την μοιραία εκείνη μέρα
Η 22χρονη κουρδικής καταγωγής βρισκόταν στην Τεχεράνη όπου επισκεπτόταν συγγενείς της μαζί με τους γονείς και τον 17χρονο αδελφό της πριν ξεκινήσει τις πανεπιστημιακές της σπουδές στην επαρχία του δυτικού Αζερμπαϊτζάν, στο βορειοδυτικό Ιράν, όταν ο δρόμος της διασταυρώθηκε με εκείνον της αστυνομίας ηθών στις 13 Σεπτεμβρίου.
Στις 13 Σεπτεμβρίου η Αμινί, ο αδελφός της και γυναίκες συγγενείς τους είχαν πάει βόλτα στην πρωτεύουσα.
Η Αμινί ήταν «ντυμένη φυσιολογικά. Όπως όλες οι γυναίκες στο Ιράν, φορούσε το χιτζάμπ», είπε ο ξάδελφός της.
Εξερχόμενοι από τον σταθμό Χαγκανό του μετρό, «η αστυνομία ηθών τους σταμάτησε και συνέλαβε την Τζίνα (το κουρδικό όνομα της Αμινί) και τους συγγενείς της», είπε ο Μορτεζαΐ.
Ο αδελφός της Αμινί προσπάθησε να πει στην αστυνομία ότι (η οικογένεια) βρισκόταν στην Τεχεράνη για πρώτη φορά και δεν γνώριζε τις τοπικές παραδόσεις.
Αλλά οι εκκλήσεις του έπεσαν στο κενό.
Ο αξιωματικός της αστυνομίας του απάντησε «Θα την πάμε στο τμήμα, θα της εμφυσήσουμε τους κανόνες και θα την διδάξουμε πώς να φοράει το χιτζάμπ και πώς να ντύνεται».
«Οι αστυνομικοί χτύπησαν την Τζίνα, την χτύπησαν μπροστά στον αδελφό της», είπε ο ξάδελφός της.
«Την χαστούκισαν, την χτύπησαν στα χέρια και στα πόδια με ένα κλομπ», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η αστυνομία ψέκασε στο πρόσωπο του αδελφού της σπρέι πιπεριού.
Η Τζίνα και οι συγγενείς της υποχρεώθηκαν να μπουν μέσα στο φορτηγάκι της αστυνομίας ηθών και μεταφέρθηκαν σε ένα αστυνομικό τμήμα στην οδό Βεζαράτ.
Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε και στη διαδρομή, είπε.
«Όταν την χτύπησαν στο κεφάλι με το κλομπ έχασε τις αισθήσεις της. Ένας από τους αστυνομικούς είπε: "προσποιείται"».
Μετά την έλευσή τους, πέρασε τουλάχιστον 1,5 ώρα μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Τεχεράνης παρά τις εκκλήσεις των συγγενών της, είπε ο Μορτεζαΐ.
Έπειτα από τρεις ημέρες σε κώμα, κατέληξε.
Οι ιρανικές αρχές αρνούνται κάθε ανάμειξη στον θάνατό της.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.