Κλείσιμο

Βαρύ οπλισμό, άρματα μάχης και αεροσκάφη για την Ουκρανία θα ζητήσει με αποψινή ομιλία η Λιζ Τρας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας θα χρησιμοποιήσει αποψινή ομιλία της για να υποστηρίξει πως η Δύση πρέπει να ενισχύσει την Ουκρανία έναντι του Ρώσου εισβολέα με «βαρύ οπλισμό, άρματα μάχης, αεροσκάφη - ψάχνοντας βαθιά στα οπλοστάσιά μας, αυξάνοντας την παραγωγή».

Στη βαρυσήμαντη ομιλία της στην ετήσια εκδήλωση στο Mansion House του Λονδίνου, ενώπιον πρεσβευτών, άλλων διπλωματών και επιχειρηματιών, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας θα πει: «Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η μοίρα της Ουκρανίας παραμένει στον αέρα. Και ας είμαστε ξεκάθαροι: αν ο Πούτιν επιτύχει εκεί θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία στην Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε όλη την υφήλιο. Δε θα αισθανόμασταν ποτέ ξανά ασφαλείς. Επομένως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλη διάρκεια (πολέμου) και να επιμείνουμε στην υποστήριξή μας για την Ουκρανία».

Θα προσθέσει πως οι κυρώσεις της Δύσης πρέπει να επεκταθούν ώστε ο Πούτιν «να μην έχει πουθενά να πάει για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον αποτρόπαιο πόλεμο» και θα τονίσει πως «αυτό σημαίνει διακοπή των εισαγωγή πετρελαίου και αερίου μια και καλή».

Την ίδια ώρα η Δύση θα πρέπει να βοηθά την Ουκρανία με τους πρόσφυγες, την παροχή τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών ειδικών, αλλά και με την οικονομία της.

Από εκεί και πέρα, θα σημειώσει πως η Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσει «καταλύτη ευρύτερων αλλαγών», ώστε να αλλάξει η προσέγγιση της αποτροπής επιθετικών χωρών.

«Η νέα προσέγγισή μας θα βασίζεται σε τρία σκέλη», θα πει η κα Τρας. «Τη στρατιωτική δύναμη, την οικονομική ασφάλεια και τις βαθύτερες παγκόσμιες συμμαχίες».

Ως προς το πρώτο σκέλος, η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα κάνει λόγο για ανάγκη «διόρθωσης μιας γενιάς χαμηλών επενδύσεων, με το 2% του ΑΕΠ (στις δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ για την άμυνα) να είναι το πάτωμα και όχι το ταβάνι».

Θα ταχθεί στο σημείο αυτό υπέρ της πολιτικής ανοιχτών θυρών για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, περιλαμβανομένης της πολιτικής για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά και της υιοθέτησης μιας παγκόσμιας θεώρησης για το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της οποίας θα ενισχύσει τη συνεργεία με εταίρους από την περιοχή του Ειρηνικού.

Θα καταλήξει τονίζοντας ότι μέσα από μια τέτοια προσέγγιση θα ενισχυθούν τα ελεύθερα έθνη και η δημοκρατία, θα τονωθεί το δίκτυο οικονομικών συνεργασιών και συνεργασιών στην ασφάλεια και οι επιθετικές χώρες θα περιορίζονται και θα μετακινούνται προς ένα καλύτερο μονοπάτι. «Αυτό είναι το μακροπρόθεσμο έπαθλο: μια νέα εποχή ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας».

Πηγή: skai.gr