Κλείσιμο

Η Ινδία στα πρόθυρα του ολικού μπλακ άουτ -16ωρες διακοπές ρεύματος

Η Ινδία, η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς τα αποθέματα άνθρακα στους σταθμούς παραγωγής έχουν μειωθεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα και το ένα μετά το άλλο τα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας προειδοποιούν για διακοπές ρεύματος ή κάνουν ήδη. Η περίπτωση δε της Ινδίας παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτές της Κίνας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Αρχής Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ινδίας, σχεδόν το 80% των εργοστασίων καύσης άνθρακα της χώρας βρίσκονταν σε κρίσιμο ή «υπερκρίσιμο» στάδιο, πράγμα που σημαίνει ότι τα αποθέματά τους θα εξαντληθούν σε λιγότερο από πέντε ημέρες.

Το Σαββατοκύριακο, ο πρώτος υπουργός του κρατιδίου του του Δελχί, Αρβιντ Κετζιγουάλ σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι αναφέρει ότι ότι θα μπορούσε να γίνει μπλακάουτ στην πρωτεύουσα εάν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν λαμβάνουν περισσότερο άνθρακα.

Στα δε κρατίδια Ρατζαστάν, Τζαρκάντ και Μπιχάρ, οι διακοπές ρεύματος είναι ήδη μια καθημερινότητα και σε πολλές περιπτώσεις διαρκούς ακόμη και 14 ώρες. 

Στο Μαχαράστρα έκλεισαν 13 σταθμοί παραγωγής ενέργειας και οι αρχές παρότρυναν τους πολίτες να χρησιμοποιούν με φειδώ την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ στο Πουντζάμπ ακόμη τρεις σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σταμάτησαν την παραγωγή ενώ οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος στο κρατίδιο,  διάρκειας έως και έξι ωρών κάθε φορά, έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες.

Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν τονίσει ότι τα θέματα ενέργειας δεν οφείλονται σε έλλειψη εγχώριας παραγωγής άνθρακα, όπως ανέφεραν ορισμένοι.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, όπως αναφέρει ο Guardian, η εγχώρια παραγωγή άνθρακα στην Ινδία συνέχισε να αυξάνεται εκθετικά, αν και υπήρξε μια μικρή πτώση στην παραγωγή μικρότερη του 1% από το 2019 έως το 2020 λόγω της πανδημίας.

Οι πάροχοι ενέργειας και ο κρατικός παραγωγός άνθρακα της Ινδίας, Coal India Limited, έχουν κατηγορηθεί ότι απέτυχαν να αποθηκεύσουν επαρκείς ποσότητες για να καλύψουν την προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης.

Ενεργειακή κρίση

″Η τρέχουσα κρίση δεν εκδηλώνεται λόγω έλλειψης της δυνατότητας εξόρυξης άνθρακα, αλλά προκαλείται από ακατάλληλο, μη προνοητικό σχεδιασμό και αποθήκευση άνθρακα από παραγωγούς ενέργειας και τον ρυθμιστή ενέργειας στη χώρα”, δήλωσε ο Σουνίλ Νταχίγια, αναλυτής στο Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Οι φετινές έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι επηρεάζουν την εγχώρια εξόρυξη άνθρακα λόγω πλημμυρών και εμποδίζουν την αποστολή άνθρακα από τα ορυχεία.

Το πρόβλημα αυτό βέβαια είναι συνηθισμένο στην Ινδία και συνήθως εισάγονται μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα για να γεφυρωθεί το χάσμα στην παραγωγή. Όμως, λόγω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, και το ράλι ανόδου των τιμών, οι εισαγωγές περιορίστηκαν οδηγώντας σε μεγαλύτερες ελλείψεις από το συνηθισμένο.

Ο Βιμπχούντι Γκάργκ, επικεφαλής οικονομολόγος για το Ινστιτούτο Ενεργειακής Οικονομίας και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης στην Ινδία, δήλωσε ότι υπήρξε σημαντική αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας πρόσφατα, καθώς η Ινδία βγήκε από τα lockdowns, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό ήταν αναμενόμενο εδώ και μήνες άρα  δεν θα έπρεπε να αιφνιδιάσει τις εταιρείες ενέργειας.

″Οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτή την κατάσταση”, δήλωσε ο Γκάργκ, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση ως ”τρομακτική” αν και εκτίμησε πως”είναι πιθανό να βελτιωθεί σύντομα”.

″Επαιζαν εκ του ασφαλούς, πιστεύοντας ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χτυπήσει άλλο ένα κύμα της πανδημίας αυτή την περίοδο, με αποτέλεσμα η ζήτηση να παραμείνει περιορισμένη . Έτσι δεν έκαναν αρκετά για να αποθηκεύσουν άνθρακα.  Ενώ υπήρχε διαθεσιμότητα άνθρακα τους τελευταίους μήνες, δεν διατηρούσαν αρκετό απόθεμα οδηγώντας τη χώρα στην κατάσταση κρίσης στην οποία είναι σήμερα».

Ο Γκάργκ εξήγησε επίσης ότι το περασμένο έτος ”επιβραδύνθηκε επίσης η εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” και ότι, εάν η ινδική κυβέρνηση είχε επικεντρωθεί γενικότερα στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές -όπως ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική- ”αυξημένη ζήτηση θα μπορούσε να καλυφθεί μέσω αυτών, και η κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί”. 

Πηγή: Sigma Live Economy