Κλείσιμο

To Βερολίνο δείχνει την Πρίστινα για την αποκλιμάκωση στο Κόσοβο

Παρά τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση των σχέσεων Κοσόβου- Σερβίας και τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, οι εντάσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται όλο και περισσότερο

Μετά την εκ νέου αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, προκαλώντας ανησυχίες στις Βρυξέλλες, η Γερμανία και η Γαλλία κάλεσαν τις δύο πλευρές για αποκλιμάκωση, καθώς αυτή τη στιγμή «θέτουν πραγματικά σε κίνδυνο» την πορεία τους στην ΕΕ.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στη EURACTIV, η Γερμανίδα υφυπουργός Ευρώπης Anna Lührmann κατέδειξε και το Κόσοβο, λέγοντας ότι η πίεση για αποκλιμάκωση «ισχύει και για την Πρίστινα».

Παρά τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση των σχέσεων Κοσόβου- Σερβίας και τη διαμεσολάβηση της ΕΕ, οι εντάσεις συνεχίζονται και κλιμακώνονται όλο και περισσότερο.

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και έχει απειληθεί ακόμη και με κυρώσεις από την ΕΕ, λόγω της απροθυμίας της να μειώσει τις εντάσεις με τον βόρειο γείτονά της.

Anna Lührmann
Anna Lührmann

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Διακινδυνεύουν πραγματικά το μέλλον τους στην ΕΕ», δήλωσε στη EURACTIV η υφυπουργός Ευρώπης της Γερμανίας Anna Lührmann. Ενώ τόνισε ότι «και οι δύο πλευρές πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε κινήσεις που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση», κατέδειξε κυρίως το Κόσοβο για την τήρηση της πλευράς της συμφωνίας τους.

«Η κυβέρνηση του Κοσόβου πρέπει να αναγνωρίσει ότι [οι πιέσεις αποκλιμάκωσης] δεν ισχύουν μόνο για το Βελιγράδι, αλλά και για την Πρίστινα. Και οι δύο πρέπει να εμπλακούν εποικοδομητικά και να επιδιώξουν μια βιώσιμη διπλωματική λύση», είπε.

Ο Γάλλος ομόλογός της προειδοποίησε ότι «και οι δύο πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους και να καταλήξουν σε μια κοινή συμφωνία», δήλωσε στη EURACTIV ο Γάλλος υφυπουργός Ευρώπης Laurence Boone.

Το Κόσοβο έχει επικριθεί για τη στάση του λόγω των αμφιλεγόμενων εκλογών στο βόρειο τμήμα της χώρας, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα θεώρησε τις εκλογές νόμιμες.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić κάλεσε τους Σέρβους του Κοσόβου να μποϊκοτάρουν τις περιφερειακές εκλογές και μόνο το 3,5% περίπου του πληθυσμού στο βόρειο τμήμα της χώρας προσήλθε στις κάλπες, ενώ κανένας Σέρβος δεν ήταν υποψήφιος.

Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ Πρίστινας – Βελιγραδίου υπό την αιγίδα της ΕΕ έχει σχεδόν σταματήσει και εκπρόσωποι του Κοσόβου κατηγορούν τη Δύση για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, η πρόεδρος του Κοσόβου Vjosa Osmani δήλωσε ότι ο κύριος λόγος για τη διστακτικότητα της Δύσης είναι εάν «είναι συμφέρον  η Σερβία να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο κοντά στη Δύση και να αποσπαστεί από τη Ρωσία».

Το Βελιγράδι ζητά τη βοήθεια της ΕΕ

Εν τω μεταξύ, στο Βελιγράδι, η πρωθυπουργός της Σερβίας Ana Brnabić κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή και να στηρίξουν τις διεθνείς συμφωνίες.

«Δράττομαι της ευκαιρίας σήμερα για να ζητήσω από τους εταίρους μας από την ΕΕ να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την ειρήνη και να διασφαλίσουμε ότι οι Σέρβοι στο Κόσοβο θα ζουν χωρίς τον φόβο των καθημερινών βασανιστηρίων, των συλλήψεων […] να διασφαλίσουμε τουλάχιστον τις βασικές αρχές του κράτους δικαίου στο Κόσοβο », δήλωσε η Brnabić σε εκδήλωση που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Σερβία.

«Ζητώ, λοιπόν, να εφαρμοστεί επιτέλους, μετά από περισσότερα από 10 χρόνια, η Συμφωνία των Βρυξελλών και να συσταθεί η ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία (SMA)», πρόσθεσε.

Η Brnabić σημείωσε επίσης ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί «στρατηγικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας».

«Πιστεύουμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο ειρήνης που αντιπροσωπεύει η Ένωση μπορεί να ολοκληρωθεί πλήρως μόνο με την αποδοχή της Δημοκρατίας της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ως πλήρους μέλους», είπε.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι οι θέσεις της Σερβίας και της ΕΕ δεν διαφέρουν.

«Η Δημοκρατία της Σερβίας παρέχει στήριξη αρχών και ειλικρινή υποστήριξη στην Ουκρανία, στην πολιτική και εδαφική της ακεραιότητα και την κυριαρχία της. Σεβόμαστε και υπερασπιζόμαστε πάντα, ανά πάσα στιγμή και ανεξαρτήτως χρόνου, συνθηκών ή παραγόντων, τη βασική αρχή του διεθνούς δημόσιου δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ – το απαραβίαστο των διεθνών συνόρων των κυρίαρχων χωρών, μέλος του ΟΗΕ», δήλωσε η Brnabić.

Ωστόσο, η Σερβία δεν έχει υιοθετήσει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιες χώρες είθισται να ακολουθούν τη γραμμή της ΕΕ σε εξωτερικά θέματα.

Στην Πρίστινα, ο πρωθυπουργός Albin Kurti απευθύνθηκε στον σερβικό πληθυσμό της χώρας στα σερβικά, καλώντας τον να συμμετάσχει στις νέες εκλογές στο βορρά.

«Οι εκπρόσωποι της σερβικής λίστας, καθώς και ο Jabllanovic, είπαν πολλά πράγματα για το Κόσοβο και για μένα, αλλά ήμουν έτοιμος να τους αποδεχθώ ως μελλοντικούς δημάρχους. Δυστυχώς, δεν έχω ούτε τη δύναμη ούτε τη βούληση να τους αναγκάσω να ψηφίσουν», δήλωσε.

«Για αυτό, χρειαζόμαστε πρόωρες εκλογές και μια ανοιχτή, ελεύθερη, προεκλογική εκστρατεία σε 4 δήμους στο βορρά. Χωρίς μια δίκαιη και δημοκρατική εκστρατεία, δεν υπάρχουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές. Και γι’ αυτό χρειάζεται πρωτίστως το κράτος δικαίου, δηλαδή ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει φόβος και εγκληματίες», πρόσθεσε.

Ο Kurti ζήτησε επίσης την επιστροφή στο διάλογο στις Βρυξέλλες, στον οποίο ο Vučić αρνήθηκε να συμμετάσχει, καθώς δεν θέλει να συνομιλήσει με τον Κοσοβάρο ομόλογό του.

Πηγή: euractiv.gr