Της Αθηνάς Παπακώστα
Σήμερα το βλέμμα της Ρωσίας θα στραφεί με περισσότερη προσοχή στη Μολδαβία καθώς, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, Κισινάου, περισσότεροι από 40 ηγέτες της Ευρώπης -πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πρόκειται να δώσουν το παρών για τη δεύτερη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Στόχος η αποστολή εκ νέου του ίδιου μηνύματος: «Παραμένουμε ενωμένοι ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας».
Η Σύνοδος θα λάβει χώρα στη σκιά της Μόσχας καθώς, το Κρεμλίνο θεωρεί τη Μολδαβία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, μέρος της σφαίρας επιρροής του. Όμως, η Μολδαβία, το φτωχότερο κράτος επί ευρωπαϊκού εδάφους επιλέγει να κοιτάει προς τη Δύση και, πριν από έναν χρόνο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας, μαζί με την Ουκρανία.
«Η παρουσία 50 αρχηγών κρατών αυτή τη στιγμή στη Μολδαβία, στο Κισινάου, στέλνει ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Η Μολδαβία είναι στην καρδιά της Ευρώπης. Η Μολδαβία είναι η Ευρώπη» τόνισε κατά την άφιξή της στη χώρα, χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ένα νέο πακέτο υποστηρικτικών μέτρων προς τη χώρα.
Η ανησυχία της Μόσχας είναι έκδηλη και επιμένει ότι πλέον οι ηγεμονικές προθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και των Συμμάχων τους στην Ευρώπη είναι εμφανείς. Σε αυτό το πλαίσιο, την περασμένη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας στην Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, Βίκτορ Μποντάρεφ, ζήτησε να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία επικαλούμενος την αυξανόμενη επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.
Ήδη η Μολδαβία, που γεωγραφικά βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας, έχει εκφράσει την ανησυχία της ότι θα είναι ο επόμενος στόχος της Μόσχας και επιμένει ότι ο μόνος λόγος που αυτό δεν έχει συμβεί, ακόμη, είναι η αντίσταση των Ουκρανών. Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Φεβρουάριο η πρόεδρος της χώρας, Μάγια Σάντου, βασιζόμενη σε έγγραφα τα οποία υπέκλεψαν οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υποκινεί πραξικόπημα για την ανατροπή της μολδαβικής κυβέρνησης.
Σήμερα, η πρόεδρος της χώρας των 2.6 εκατομμυρίων δηλώνει ότι αυτή η Σύνοδος αποτελεί «μία αποφασιστική επιβεβαίωση της ακλόνητης αφοσίωσής μας στην ειρήνη, μια σθεναρή καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας και της συνεχιζόμενης αλληλεγγύης της Μολδαβίας προς την Ουκρανία».
Παράλληλα, η Σαντού ελπίζει να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με τις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατόν στοχεύοντας η Μολδαβία να ενταχθεί στην Ένωση έως το 2030 με την αποσχισθείσα, φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Η παγωμένη όμως σύγκρουση στα ανατολικά και κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία περιπλέκει την προοπτική οι ενταξιακές συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό καθώς σε αυτό το σημείο στον χάρτη, 50 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα, βρίσκονται περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Όμως το Κισινάου επιμένει πως η Μολδαβία εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει ασπίδα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό ήθελαν να δείξουν και στις 21 Μαΐου οι χιλιάδες Μολδαβοί πολίτες που διαδήλωσαν υπέρ της προοπτικής ένταξης της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα επιδιώξει και σήμερα η Μάγια Σαντού με σκοπό να ανάψει το «πράσινο» για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών φιλοξενώντας στη χώρα 50 ηγέτες κρατών.
Οι αναλυτές όμως δεν είναι αισιόδοξοι πως θα πετύχει τον στόχο αυτόν ανανεώνοντας το ραντεβού για τον Δεκέμβριο όταν και είναι προγραμματισμένο οι ηγέτες της ΕΕ να επιστρέψουν στο θέμα.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.