DW Kώστας Συμεωνίδης
Η πανδημία του κορωνοϊού μονοπωλεί το ενδιαφέρον αναλυτών και σχολιαστών. Στην κατάσταση στη Μόρια και την καταστροφή που θα έφερνε η θανατηφόρα ιογενής πνευμονία στη Λέσβο εστιάζει η δημόσια γερμανική τηλεόραση.
Το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι αριθμοί που δημοσιεύονται καθημερινά από το μέτωπο της πανδημίας δεν προσφέρονται για να σημάνουμε τη λήξη του συναγερμού. Αντιθέτως. Στη Μεγάλη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση είχε τηρήσει καταρχάς μια χαλαρή στάση -αυτό έχει αλλάξει στο μεταξύ- οι άνθρωποι προετοιμάζονται πλέον για μια μακρά περίοδο στασιμότητας, κοινώς δηλαδή για το ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η Ισπανία προχώρησε στη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων. Στην Αμερική ενεργοποιούνται νόμοι από καιρούς πολέμου. Στη Γερμανία ο πρόεδρος του επιδημιολογικού ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ δεν αποκλείει συνθήκες όπως στην Ιταλία. Με άλλα λόγια: ο αριθμός των κρουσμάτων ενδέχεται να αυξηθεί και σε εμάς τόσο ανησυχητικά πολύ, που γρήγορα θα εξαντλούσε τα όρια των δυνατοτήτων μας».
Η Badische Zeitung: «Η Γερμανία βρίσκεται μόλις στην αρχή της επιδημίας. Ας μην έχουμε λοιπόν φρούδες ελπίδες. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαγορεύονται και οι σκέψεις για το πώς θα εξέλθουμε της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Κάθε άλλο. Η κοινωνία δεν θα μπορέσει να ξανατεθεί σε κανονική λειτουργία εν μια νυκτί. Θα είναι μια διαδικασία που θα γίνει βήμα προς βήμα. Διότι οι ρυθμοί εξόδου από την κρίση θα είναι αντιστρόφως ανάλογοι της ταχύτητας με την οποία ήρθε». Η ανησυχητική αποτυχία των ΗΠΑ Διαφορετική η προσέγγιση της Rheinische Post:
«Παρά τη γιγαντιαία και άνευ προηγουμένου κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, οι πιέσεις των οικονομικών παραγόντων για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα θα ενταθούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα έπρεπε όμως να αποφύγουμε μια συζήτηση που βάζει στην ίδια ζυγαριά τα οικονομικά συμφέροντα και την υγεία. Δεν μπορείς να αντισταθμίσεις τη ζωή με το χρήμα. Μια στρατηγική εξόδου […] πρέπει να εμπεριέχει πολύ δημιουργικότητα αλλά και το μήνυμα ότι η κρίση επιβάλλει την αναζήτηση νέων δρόμων. Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύει κανείς ότι σε λίγες εβδομάδες θα πατήσουμε το κουμπί και θα επιστρέψουμε στην παλιά μας ζωή».
Στη δραματική αύξηση των κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ εστιάζει η Süddeutsche Zeitung, σχολιάζοντας ότι «εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η Αμερική απέτυχε. Η αδυναμία που δείχνουν οι ΗΠΑ στο μέτωπο του κορωνοϊού προκαλεί φόβο αλλά και σύγχυση. Η χώρα που κάποτε έσωσε την Ευρώπη από τους ναζί και η οποία έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι δεν είναι σε θέση να τροφοδοτήσει τους γιατρούς της με μάσκες των 75 σεντ ή τους πολίτες της με χαρτί υγείας. Η αποτυχία της κυβέρνησης θα στοιχίσει εντός ολίγων μηνών τις ζωές χιλιάδων, ίσως δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό θα επιφέρει βαθύ τραύμα στην κοινωνία. Επιπλέον εκατομμύρια πολίτες θα χάσουν τις οικονομίες τους. Και, σε αντίθεση, με τη Γερμανία, δεν υπάρχει ένα κοινωνικό δίχτυ για να τους προστατεύσει».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.