Η ΕΕ εντείνει τον αγώνα κατά της μικροβιακής αντοχής

Η σύσταση επικεντρώνεται στην πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, την επιτήρηση και την παρακολούθηση, την καινοτομία, τη διαθεσιμότητα και τη συνετή χρήση αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών, και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και παγκοσμίως

ΕΕ

Η Επιτροπή χαιρετίζει το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα την πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση των δράσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Η σύσταση για τη μικροβιακή αντοχή, η οποία ανακοινώθηκε μαζί με την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας από την Επιτροπή στις 26 Απριλίου, συμβάλλει στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής στους τομείς της υγείας του ανθρώπου, των ζώων και του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την προσέγγιση «Μία υγεία».

Η σύσταση επικεντρώνεται στην πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, την επιτήρηση και την παρακολούθηση, την καινοτομία, τη διαθεσιμότητα και τη συνετή χρήση αποτελεσματικών αντιμικροβιακών ουσιών, και τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και παγκοσμίως.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή ημέρα για την υγεία — όχι μόνο για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για την υγεία των ζώων και για ένα υγιές περιβάλλον! Χάρη στις ταχείες εργασίες της σουηδικής Προεδρίας και των υπουργών Υγείας, εκδόθηκε μια σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή. Ο αγώνας μας κατά της μικροβιακής αντοχής θα είναι μακρύς, αλλά αυτή η σύσταση αποτελεί σημαντικό ορόσημο» ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας.

Με ορίζοντα το 2030 έχει τεθεί μια σειρά στόχων της ΕΕ, οι οποίοι αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC):

-μείωση της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών από τον άνθρωπο κατά 20%,
-τουλάχιστον το 65 % της συνολικής κατανάλωσης αντιβιοτικών στον άνθρωπο θα πρέπει να είναι αποτελεσματική (χρήση του κατάλληλου αντιβιοτικού),
-μείωση των λοιμώξεων από τρία σημαντικά ανθεκτικά βακτήρια, η οποία θα αφορά κυρίως τα νοσοκομεία.

«Χαιρετίζω την έγκριση, από το Συμβούλιο, μέσα σε χρόνο ρεκόρ, της πρότασής μας για την ανάληψη ισχυρότερης δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής. Αυτό καταδεικνύει σαφώς την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε επειγόντως τη μικροβιακή αντοχή σε επίπεδο ΕΕ, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας που προστατεύει τους πολίτες της. Έχουμε πλέον σαφείς στόχους για την αντιμετώπιση μιας σοβαρής απειλής για την υγεία, η οποία κοστίζει τη ζωή 35 000 ατόμων κάθε χρόνο στην ΕΕ. Θέλω να ευχαριστήσω τη σουηδική Προεδρία για τις προσπάθειές της και την προσοχή της σε αυτό το σημαντικό ζήτημα» επισήμανε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων

Αυτοί οι συνιστώμενοι στόχοι σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίοι μεταφέρονται και σε εθνικό επίπεδο, θα βοηθήσουν την ΕΕ στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες χωρίς να υποβαθμίζεται η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών. Θα επιτρέψουν επίσης την καλύτερη παρακολούθηση των λοιμώξεων και της κατανάλωσης αντιβιοτικών κατά τα επόμενα έτη και την καλύτερη προσαρμογή της χάραξης πολιτικής.

Η σύσταση αυτή επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει διεθνώς η ΕΕ στον τομέα της μικροβιακής αντοχής και καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τη μικροβιακή αντοχή στη συμφωνία για τις πανδημίες, που βρίσκεται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση. Ζητά επίσης τη διατήρηση της μικροβιακής αντοχής ψηλά στο θεματολόγιο της G7 και της G20.

Λένα Φλυτζάνη