Κλείσιμο

Έκθεση-κόλαφος για την Τουρκία από τη Human Rights Watch: Ξυλοδαρμοί και κακομεταχείριση Σύρων προσφύγων

Οι απελαθέντες Σύροι κατήγγειλαν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν μέσα στα σπίτια τους, τους χώρους εργασίας, στο δρόμο, τους χτύπησαν και τους κακοποίησαν

Μια έκθεση - κόλαφος κατά των τουρικών αρχών εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δε συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και απέλασαν αυθαίρετα εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγας άνδρες και αγόρια στη Συρία την περίοδο μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου 2022, δήλωσε η Human Rights Watch.

Οι απελαθέντες Σύροι κατήγγειλαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι Τούρκοι αξιωματούχοι τους συνέλαβαν μέσα στα σπίτια τους, τους χώρους εργασίας και στο δρόμο, τους κρατούσαν υπό άχημες συνθήκες, τους χτύπησαν και τους κακοποίησαν τους περισσότερους, τους ανάγκασαν να υπογράψουν έντυπα οικειοθελούς επιστροφής, τους οδήγησαν σε συνοριακά σημεία διέλευσης με τη βόρεια Συρία, και τους ανάγκασαν να περάσουν υπό την απειλή όπλων.

«Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου οι τουρκικές αρχές έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυγες, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στη βόρεια Συρία», δήλωσε η Νάντια Χάρντμαν , ερευνήτρια για τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών στο Human Rights Watch. «Παρόλο που η Τουρκία παρείχε προσωρινή προστασία σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, φαίνεται τώρα ότι η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει τη βόρεια Συρία σε χωματερή προσφύγων» επισήμανε. 

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου, η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη τηλεφωνικά ή αυτοπροσώπως εντός της Τουρκίας με 37 Σύρους άνδρες και δύο αγόρια από τη Συρία που είχαν εγγραφεί για προσωρινή προστασία στην Τουρκία. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε επίσης συνέντευξη από επτά συγγενείς ανδρών από τη Συρία και μια γυναίκα πρόσφυγα την οποία οι τουρκικές αρχές απέλασαν στη βόρεια Συρία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πολλοί είπαν ότι είδαν Τούρκους αξιωματούχους να χτυπούν άλλους άνδρες που αρχικά είχαν αρνηθεί να υπογράψουν, οπότε ένιωσαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Δύο άνδρες που κρατούνται σε κέντρο απομάκρυνσης στα Άδανα είπαν ότι τους δόθηκε η επιλογή να υπογράψουν ένα έντυπο και να επιστρέψουν στη Συρία ή να κρατηθούν για ένα χρόνο. Και οι δύο επέλεξαν να φύγουν επειδή δεν άντεχαν τη σκέψη ενός έτους κράτησης και χρειάζονταν να στηρίξουν τις οικογένειές τους.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήριά της για μια ασφαλή τρίτη χώρα και να αναστείλουν τη χρηματοδότηση της κράτησης μεταναστών και των συνοριακών ελέγχων μέχρι να σταματήσουν οι αναγκαστικές απελάσεις», επισήμανε η Νάντια Χάρντμαν. «Η κήρυξη της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας» δεν συνάδει με την κλίμακα απελάσεων των Σύριων προσφύγων στη βόρεια Συρία. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λάβουν αυτή την απόφαση και θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο αυξάνοντας τον αριθμό επανεγκατάστασης».

Ξυλοδαρμοί και κακομεταχείριση

Όλοι οι ερωτηθέντες είπαν ότι Τούρκοι αξιωματούχοι στα κέντρα απομάκρυνσης είτε τους επιτέθηκαν είτε είδαν αξιωματούχους να κλωτσούν ή να χτυπούν άλλους Σύρους με τα χέρια τους ή με ξύλινα ή πλαστικά ρόπαλα. Ο «Φαχάντ», ένας 22χρονος από το Χαλέπι, περιέγραψε τους ξυλοδαρμούς στο Κέντρο Απομάκρυνσης της Τούζλα:

«Με χτύπησαν στην Τούζλα…. Έπεσα το ψωμί μου κατά λάθος και προσπάθησα να το σηκώσω από το πάτωμα. Ένας αξιωματικός με κλώτσησε και έπεσα κάτω. Άρχισε να με χτυπάει με ένα ξύλινο ραβδί. Δεν μπορούσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Έβλεπα ξυλοδαρμούς άλλων ανθρώπων. Το βράδυ αν κάπνιζαν οι άνθρωποι τους χτυπούσαν» ανέφερε ο 22χρονος.

Ο «Αχμάντ», ένας 26χρονος από το Χαλέπι, είπε ότι η τουρκική αστυνομία τον συνέλαβε στο χώρο εργασίας του και τον μετέφερε στο Κέντρο Απομάκρυνσης της Τούζλα όπου τον ξυλοκόπησαν άγρια ​​πολλές φορές: «Στην Τούζλα με χτύπησαν τρεις φορές. η τελευταία φορά ήταν η πιο σκληρή για μένα. Διαφωνούσα για το ότι έπρεπε να μου επιτραπεί να βγω έξω από τις πόρτες της φυλακής, έπρεπε να μου δοθεί χρόνος για διαλείμματα. Έτσι (οι φρουροί) με έβριζαν και προσέβαλαν εμένα και την οικογένειά μου. Είπα ότι θα παραπονεθώ στον διευθυντή τους. Με χτύπησαν στο πρόσωπο με ένα ξύλινο ραβδί και μου έσπασαν οι φρουροί τα δόντια» είπε.

Ο «Χασάν», ένας 27χρονος πρώην πολιτικός κρατούμενος και επιζών βασανιστηρίων από τη Δαμασκό, συνελήφθη στο σπίτι του όταν οι γείτονές του παραπονέθηκαν για τον θόρυβο που προερχόταν από το διαμέρισμά του. Πέρασε μερικούς μήνες μεταφερόμενος μεταξύ διαφόρων κέντρων μετακόμισης. Στο τελευταίο, του είπαν να υπογράψει ένα έντυπο οικειοθελούς επιστροφής. Όταν αρνήθηκε να υπογράψει, ο Χασάν είπε: «Με έβαλαν μέσα σε ένα κλουβί, όπως ένα κλουβί για σκύλο. Ήταν μέταλλο… περίπου 1,5 μέτρο επί ένα μέτρο. Όταν ο ήλιος χτύπησε το κλουβί ήταν τόσο ζεστό».

Όταν συνελήφθη για πρώτη φορά, ο Χασάν κατάφερε να επικοινωνήσει με τη σύζυγό του προτού του κατασχεθεί το τηλέφωνό του. Βρήκε έναν δικηγόρο που βοήθησε στην απελευθέρωσή του.

Πηγή: skai.gr