της Αθηνάς Παπακώστα
Η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε τη θητεία της με την βασίλισσα Ελισάβετ Β' να της δίνει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και την ολοκλήρωσε «ανταγωνιζόμενη» ένα... μαρούλι.
Η πιο βραχύβια πρωθυπουργική θητεία του Ηνωμένου Βασιλείου έφτασε στο τέλος της. Η Λιζ Τρας μπορεί να δήλωνε «μαχήτρια που δεν παραιτείται» αλλά, τελικά, κατέθεσε τα όπλα ενώπιον του πολιτικού εμφυλίου στους Τόρις και του πολιτικού σεισμού σε ολόκληρη τη χώρα.
Από τις 6 Σεπτεμβρίου έχουν περάσει ήδη επτά εβδομάδες. Ήταν Τρίτη και η Λιζ Τρας ταξίδευε μέχρι το Μπαλμόραλ για να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Χθες, Πέμπτη, βγήκε από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας την εντολή για την οποία εξελέγη στην ηγεσία του Κόμματος των Συντηρητικών.
45 ημέρες. Τόσο κράτησε η θητεία της και η 47χρονη Τρας είναι η πλέον πιο βραχύβια πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου. Μέχρι χθες το ρεκόρ διατηρούσε ο Τζορτζ Κάνινγκ ο οποίος έμεινε στην εξουσία 119 ημέρες και αυτό επειδή πέθανε. Σήμερα, ολόκληρη η χώρα μιλά για τον πολιτικό θάνατο της Τρας.
Στη βραχύβια θητεία της έφερε τα πάνω-κάτω. Έκανε αναλυτές να τραβούν τα μαλλιά τους, τον πολιτικό κόσμο της χώρας να παραμιλά (διπλής) και σύμφωνα με τον The Economist μεταμόρφωσε τη Βρετανία σε Ιταλία (Britaly). Η κλεψύδρα της στην πρωθυπουργία άδειασε και πίσω της αφήνει μία χώρα που αναζητεί τον τρίτο της πρωθυπουργό σε μόλις έναν χρόνο.
Το σχέδιο της Λιζ δεν πήγε σύμφωνα με το πρόγραμμα. Η ίδια ξεκίνησε δυναμικά αλλά ήταν αδιάβαστη. Προτού ξεκινήσει από το Φόρεϊν Όφις την μετακόμισή της στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο προκάτοχός της Μπόρις Τζόνσον γινόταν ο 3οςπρωθυπουργός της χώρας ο οποίος μέσα σε έξι χρόνια έπρεπε να μαζέψει τα πράγματά του και να κλείσει πίσω του την πόρτα με τον αριθμό 10. Ο ίδιος είχε πολιτικά καρατομηθεί και το κακό είχε ήδη τριτώσει. Τι άλλο θα μπορούσε να πάει τόσο στραβά;
Οι προκλήσεις μπροστά της βουνό, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η ίδια καταπιάνεται πρώτα με την οικονομία της χώρας. Στόχος της η ανάπτυξη και συγκεκριμένα η επανεκκίνησή της. Βέβαια, για να πετύχει η Τρας αυτόν της τον στόχο αποφάσισε μέσω του περιβόητου πλέον «μίνι προϋπολογισμού» να μειώσει τους φόρους ενώ ο πληθωρισμός κάλπαζε.
Οι αγορές αντέδρασαν με νευρικότητα, η στερλίνα καταποντίστηκε και η Τράπεζα της Αγγλίας άρχισε να αγοράζει μαζικά κρατικά ομόλογα. Για τους Τόρις η Λιζ Τρας έμοιαζε με τζογαδόρο που αν και χάνει συνεχίζει να παίζει ενώ οι αναλυτές απλώς τραβούσαν τα μαλλιά τους. Χρειάστηκε η αντίδραση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να παραδεχθεί ότι το νεοθατσερικό πείραμά της δεν βγαίνει. Απέπεμψε τον Κουάσι Κουάρτενγκ και διόρισε τον Τζέρεμι Χαντ στη θέση του.
Ο τελευταίος ξήλωσε το οικονομικό της όραμα αλλά για την κυβέρνησή της ήταν, πλέον, πολύ αργά. Οι Τόρις ήδη μιλούσαν για φιλελεύθερους τζιχαντιστές, η αντιπολίτευση έκανε πάρτι δηλώσεων και ο κλοιός γύρω της είχε αρχίσει να σφίγγει περαιτέρω. Πάρα τις συγγνώμες και παρά τις προθέσεις για στροφή στην οικονομική της πολιτική ο έλεγχος είχε χαθεί.
Τα στοιχήματα για την επιβίωση της κυβέρνησής της ξεκίνησαν ενώ βρετανικό ταμπλόιντ έστησε ακόμη και «κούρσα» για να εξεταστεί εάν θα αντέξει περισσότερο εκείνη στην πρωθυπουργία ή ένα μαρούλι εκτός ψυγείου. Αποδείχθηκε ότι το μαρούλι είναι ο νικητής.
Η Βρετανία ζει ξανά σε ρυθμούς ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ενώ δεν είχε καταφέρει να βρει τους κανονικούς ρυθμούς της μετά την πολιτική καταιγίδα του καλοκαιριού που έφερε την καρατόμηση Τζόνσον.
Πλέον οι Τόρις πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να εκλέξουν τον νέο τους ηγέτη από μόλις τρεις υποψηφιότητες. Ρίσι Σούνακ, Πένι Μόρντοντ, Σουέλα Μπράβερμαν και Κέμι Μπέιντενοκ είναι οι πιθανοί υποψήφιοι ενώ δεν αποκλείεται στην κούρσα να μπει αυτή τη φορά και ο Μπεν Γουάλας. Φυσικά, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν και τον Μπόρις Τζόνσον να μην διστάζει και να θέτει υποψηφιότητα. Μετά τους Τάιμς του Λονδίνου που επεσήμαναν αυτή την πιθανότητα, έρχεται η Daily Telegram που αναφέρει ότι ο τέως έκλεισε εισιτήρια και επιστρέφει στο Λονδίνο άρον-άρον από το εξωτερικό.
Μέχρι στιγμής πάντως το μαρούλι φαίνεται περισσότερο ανθεκτικό αφού στο Συντηρητικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 12 έτη και στη χώρα που κυβερνά συνεχίζει να επικρατεί εικόνα διάλυσης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.